Vlaamse wooninspectie herstelt 65 panden na herstelvordering

27/05/10 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Bron: Trends

De Vlaamse Wooninspectie heeft in het afgelopen werkjaar voor 352 panden of 1.184 woonentiteiten een herstelvordering uitgevaardigd. 65 panden of 182 woonentiteiten werden volledig hersteld. Dat heeft de hoofdcoördinator van de Wooninspectie, Tom Vandromme, verklaard in de commissie Wonen van het Vlaams parlement bij de voorstelling van het jaarverslag.

Vlaamse wooninspectie herstelt 65 panden na herstelvordering

© belga

Minister Freya Van den Bossche van haar kant kondigde aan in te gaan op de suggesties die in het verslag staan. De herstelvordering is sinds de herfst van 2007 van toepassing en speelt pas in dit jaarverslag, dat uitzonderlijk over 15 maanden liep
van 1 oktober 2008 tot 31 december 2009, ten volle. De herstelvorderingen zijn het meest geconcentreerd in Oost-Vlaanderen (162) en Antwerpen (112).

Van de panden die volledig hersteld werden liggen er 39 in Oost-Vlaanderen, 12 in Antwerpen en in Vlaams-Brabant, 2 in Limburg en geen in West-Vlaanderen. Over het werkjaar werden steeg het aantal processen-verbaal tot 787 panden (2.390 woonentiteiten).

Minister Van den Bossche schaarde zich in de commissie achter de suggesties van de Wooninspectie. Zo wil ze de hercontroles in het kader van de herstelvordering betalend maken voor de verhuurder, het te huur stellen van een verkrotte woning strafbaar maken en de verplichting tot herstel ook laten gelden voor een nieuwe eigenaar. Die nieuwe eigenaar moet dan wel op de hoogte zijn van de herstelvordering die op de woning rust.

Voor minister Van den Bossche moeten steden en gemeenten die meer verantwoordelijkheid in de materie willen opnemen, onder meer door zelf certificaten uit te reiken, dit ook kunnen doen.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners