Vlaamse regering koopt bouwgrond voor betaalbare woningen

© belga

De Vlaamse regering lanceert een speciaal fonds dat bouwgronden in gemeenten en regio’s met hoge grondprijzen opkoopt. Die gronden worden dan doorverkocht aan sociale huisvestingsmaatschappijen en privé-ontwikkelaars.

De afgelopen tien jaar is de grondprijs in Vlaanderen verdrievoudigd. Vooral in de kustregio, de steden en in de stedelijke randgebieden liggen de prijzen bijzonder hoog. Voor
modale gezinnen blijft het bijgevolg moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Daarom heeft Vlaams minister Van den Bossche beslist een fonds op te richten dat strategische gronden in dure regio’s gaat opkopen.

Het fonds, dat bij de lancering 50 miljoen euro bevat, zal een deel van die gronden ter beschikking stellen van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Die betalen de grond pas later terug. Daarnaast zal het fonds ook gronden doorverkopen aan privé-ontwikkelaars, bijvoorbeeld voor de bouw van studentenkamers, zorgvoorzieningen en betaalbare privé-woningen.

Volgens minister Van den Bossche kan het fonds ook een rol gaan spelen in stadsvernieuwingsprojecten. Ze verwijst naar het voorbeeld van de Leuvense Vaartkom. Daar staat een groot stadsvernieuwingsproject in de steigers op de oude terreinen van bierbrouwer AB Inbev. Een aantal percelen hebben overigens nog geen bestemming gekregen. Ook in de Vlaamse rand rond Brussel zou het fonds een rol kunnen gaan spelen in de ontwikkeling van betaalbare woningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content