Vlaamse luxe in Tenerife

Sofie Vandermarleire en Willy Deceuninck © .

De Spaanse vastgoedmarkt likt nog steeds zijn wonden. Maar een consortium van Vlaamse investeerders gelooft in een nakende revival. Op Tenerife bouwen de families Deceuninck en Vandermarliere en de privé-investeerders David Van Biervliet en Etienne Declercq aan een complex met 213 flats en een twintigtal luxevilla’s.

Aan de Avenida de Guadalupe, vlak bij het drukbezochte en mondaine Playa del Duque, draaien sinds begin dit jaar vier bouwkranen onafgebroken rondjes van ‘s morgens tot ‘s avonds. Dat doen ze in opdracht van een consortium van vier Vlaamse investeerders. De West-Vlaamse families Deceuninck (40 %), Vandermarliere (40 %), David Van Biervliet namens Fivanco (10 %) en Etienne Declercq (10 %) zetten ter hoogte van het piepkleine haventje van La Caleta de nieuwste norm van luxe neer. Corales Suites moet ergens tussen vijf en zes sterren in zitten.

Tenerife is Knokke niet

Rond deze tijd staan er in ruwbouw al drie verdiepingen. Tegen eind 2017 moeten er 213 luxeflats staan, gespreid over vijf verdiepingen, en twintig villa’s met zicht op zee. “Een derde van de flats is al verkocht. Op een uitzondering na zijn die kopers uitsluitend Vlamingen”, zegt Sofie Vandermarliere. “Als alles verkocht raakt, is dat goed voor een bruto-omzet van 110 miljoen euro.”

Willy Deceuninck (71), de voormalige eigenaar van de gelijknamige beursgenoteerde groep uit Hooglede-Gits, beleeft hier zowat zijn tweede jeugd als coördinator van de bouwwerf en als go- between met de autoriteiten. Hij is niet aan zijn proefstuk toe, hier aan de zuidelijkste flank van het eiland. Enkele jaren terug tekende hij samen met de familie Van Biervliet uit Zonnebeke ook al voor de bouw van een compound met 125 designappartementen ter hoogte van de betere wijk El Duque, aan de prestigieuze Costa Adeje.

“Tenerife is een kleine gemeenschap. Als je hier vaak rondloopt, leer je gemakkelijk mensen kennen”, vertelt Deceuninck. “Zo gebeurde het ook met de families Domingues en Eugenio, bekende grootgrondbezitters op Tenerife. Ze bleken in 2013 bereid 50.000 vierkante meter uniek gelegen grond aan de zuidkust te verkopen. De Spaanse vastgoedmarkt verkeerde toen nog in crisis. Mij leek het toen snel duidelijk dat er hier een enorme kans lag te wachten. Het was alleen zaak ook andere, bij voorkeur bevriende investeerders te overtuigen. Dat lukte. In één maand was de deal met de families Domingues en Eugenio beklonken, achteraf beschouwd wellicht op het best mogelijke moment.”

Was de aankoop erg duur? “In Spanje is grond nooit goedkoop, maar met dik 500 euro per vierkante meter was het wel een stuk goedkoper dan wat je pakweg in Knokke zou betalen. Daar houden we rekening mee. Bij de verkoop van een flat telt de grond voor zo’n 15 procent mee in de prijs. In Knokke loopt dat voor de duurste flats gemakkelijk op tot 40 procent.”

De flats in Corales Suites zitten in een prijsvork van 300.000 euro voor 65 vierkante meter binnenoppervlakte tot 1,2 miljoen euro voor 190 vierkante meter. Ter vergelijking: de duurste flats in het Knokse Finis Terrae lopen op tot 3 miljoen euro.

Risico’s spreiden

De vier investeerders bundelden hun krachten in Flanders 10 Invest, een vennootschap naar Spaans recht. Ze pompten er uit eigen middelen zo’n 40 miljoen euro startkapitaal in, zonder tussenkomst van banken. Daarmee werd de grond aangekocht en kon — samen met de geïncasseerde bedragen voor de op plan verkochte residenties — de bouwwerf worden opgestart.

Voor de uitwerking van het project deden de investeerders een beroep op de lokale aannemers Chiquel en Tenesur. Op 7 januari werd de eerste steen gelegd. Zowat negentig bouwvakkers zijn er nu dagelijks in de weer, en vanaf volgend jaar zijn dat er 150. “Werken met twee aannemers heeft zo zijn voordelen”, weet Vandermarliere. “Als er een probleem is met de ene, heb je de tweede nog achter de hand. Dat heet risicospreiding. De ene wil ook niet onderdoen voor de andere, noem het maar een vorm van positieve kruisbestuiving.”

Ook het ontwerp lag in handen van een lokale speler. De architect Leonardo Omar had met zijn bureau Leonardo Omar Arquitectos al zijn stempel op het eiland gedrukt met enkele hoogstandjes. “Op Tenerife mag het in vergelijking met de andere Canarische Eilanden altijd dat ietsje meer zijn, en dat geldt ook voor de architectuur,” vertelt Sofie Vandermarliere.

Als flats met zes sterren al zouden bestaan, dan willen de investeerders met Corales Suites dicht in de buurt komen, ook in de afwerking. Voor de binneninrichting rekenen ze op het befaamde Londense interieurkantoor MKV Design. Een groot deel van de flats krijgt een uitgebreid terras mét zwembad. Het resort zal ook nog drie gemeenschappelijke zwembaden tellen, naast vier restaurants, winkels, de obligate fitnessruimte en een spa- en welnessresort.

Flat met hotelservice

Corales Suites springt om nog een andere reden uit de band. Internationaal zijn flats met hotelservice kennelijk in. Willy Deceuninck licht het concept toe. “Op Tenerife is een wet van kracht met de bedoeling het hele jaar door toeristen aan te trekken. Hotelkamers of vakantieflats mogen zo min mogelijk leegstaan. Anders dus dan op Ibiza, waar het drie maanden bruist en alles daarna stilvalt. Die lokale wet op Tenerife heeft ons aan het denken gezet en we hebben een aangepaste formule bedacht. Wie een flat koopt, wordt uiteraard voor honderd procent eigenaar en kan er drie maanden naar keuze verblijven. Terloops: buitenlanders mogen niet langer dan zes maanden op rij op Tenerife blijven.”

Wat gebeurt er dan met de flat in de negen maanden dat de eigenaar die niet zelf gebruikt? “We bieden in de Corales Suites een volledige hotelformule aan, zowel tijdens de drie maanden van eigen gebruik als tijdens de overige negen maanden”, stelt Deceuninck. “Noem het vooral geen timesharing, want dat is het hoegenaamd niet. Het is een zekere vorm van belegging. De Spaanse hotelketen Barcelo garandeert de eigenaar van een flat een minimale bezettingsgraad. Omgerekend zou dat voor bepaalde appartementen neerkomen op een rendement van minimaal 4 procent op het ingelegde investeringsbedrag. Wie een hoger rendement wil op zijn belegging, komt het beste in het laagseizoen en geeft de zaak in het hoogseizoen in handen van Barcelo.”

Prijzen in de lift

De Spaanse hotelketen Barcelo heeft wereldwijd 160 hotels in portefeuille, waarvan veertien vier- of vijfsterrenhotels op de Canarische Eilanden. De gemiddelde bezettingsgraad van de Barcelo-hotels op de Canarische Eilanden bedraagt officieel 85 procent. “Barcelo maakt zich sterk dat het dat ook kan garanderen aan de eigenaars van een flat in de Corales Suites”, aldus Sofie Vandermarliere.

Wie geïnteresseerd is, kan in een witte, glazen bungalow al een luxebrochure en alle nodige informatie krijgen. “In goed zes maanden zijn al duizend potentiële kopers gepasseerd”, zegt de Vlaming Damien Spenninck, die de zaken ter plaatse opvolgt. “58 procent was Belg.”

Volgens de statistieken van de Dienst voor Toerisme op Tenerife kwamen vorig jaar ruim 210.000 Belgen naar het eiland voor de Afrikaanse kust. Over het aantal vermogende Belgen met een eigen optrekje bestaan geen cijfers, maar het zijn er heel wat, en ze willen liefst anonimiteit. Wel is bekend dat ongeveer 30.000 Belgen een optrekje hebben in Spanje (tegenover 55.000 in Frankrijk), en dat hun aantal van jaar tot jaar nog groeit.

De prijzen van het Spaanse vastgoed zitten na 2010-2013 alweer in de lift. “Tenerife heeft meer dan één voordeel”, weet Willy Deceuninck. “Je kunt hier alles bij elkaar een tweede verblijf kopen tegen betere prijzen dan aan de Belgische kust. Bovendien koop je rendement én levenskwaliteit.”

Karel Cambien op Tenerife

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content