Vijf woontrends voor 2018

© reuters

Volgens vastgoedexperts zet de tendens van compacter wonen dit jaar verder door. Maar er kondigen zich nog vier andere woontrends aan die 2018 mee helpen bepalen.

1. ‘Weg met de verwarmingsketel’

“De klassieke verwarmingsketel verdwijnt hoe langer hoe meer uit onze woning”, zegt Erik Van Hoof, CEO van de Leuvense stadsontwikkelaar Resiterra. “In ontzettend veel bouwprojecten zal gebruik gemaakt worden van een geothermisch netwerk. Denk maar aan een koudenet waarbij lauw grondwater wordt opgepompt om de woningen te verwarmen in de winter én de huiskamers af te koelen in de zomer. Het ecologisch voordeel is telkens gigantisch, want van fossiele brandstoffen of CO2-uitstoot is er dan geen sprake meer”, aldus Van Hoof.

2. ‘Van 75 naar 65 vierkante meter’

Twee jaar geleden kocht je in ons land een nieuwbouwappartement van gemiddeld 85 vierkante meter groot. Inmiddels zijn ze al ruim 10 procent kleiner geworden, grosso modo 75 vierkante meter.

“De tendens naar compactere flats gaat dit jaar nog verder”, aldus Philippe Janssens, CEO van de Antwerpse projectontwikkelaar Immpact. “In Nederland en Frankrijk is een nieuw appartement nog maar 65 vierkante meter groot. Ook in Vlaanderen gaat het die richting uit. Toch betekent dit niet dat we over minder woonruimte zullen beschikken. Dankzij bijvoorbeeld collectieve stookplaatsen winnen we ruimte. Bovendien benutten de Vlamingen steeds efficiënter hun beschikbare ruimte. Denk maar aan een douche in plaats van een bad, opbergruimtes in de trap en ingemaakte kasten.”

3. Waterfront development wint nog meer terrein

‘Waterfront development’ – zeg maar wonen aan het water – wordt misschien wel dé woontrend van 2018. Dat verwacht Michel Verhoeven van de Hasseltse projectontwikkelaar Kolmont.

“Op verschillende plaatsen in Vlaanderen worden verloederde industriezones aan het water, zoals de Oude Dokken in Gent of de Blauwe Boulevard in Hasselt, aangepakt. In de plaats van grauwe opslagplaatsen verrijzen daar nieuwe, moderne appartementen. Net als op de boerenbuiten zijn dat vaak verkeersluwe zones waar je in alle rust kan fietsen en wandelen. Maar één van de grote verschillen is dat je quasi onmiddellijk goed verbonden bent met de stad, en met ring- en gewestwegen.”

4. ‘Vlamingen ontdekken Brussel’

Tussen 2012 en 2016 groeide het aantal Vlamingen dat naar Brussel verhuisde van 12.437 naar 13.408 – oftewel een toename van 8 procent. “En dat aantal zal nog toenemen. De tijd dat Brussel beschouwd werd als een “lelijke, vuile” hoofdstad is voorbij”, stelt Stefaan Coucke van Dewaele Vastgoedgroep.

“Als je bijv. kijkt naar de Brusselse kanaalzone zie je de buurt elke dag veranderen. Tour & Taxis is zo één van die grote ontwikkelingen die als een magneet werkt op Vlamingen die in Brussel werken en daar ook – betaalbaar – willen wonen.”

5. ‘Ook buitenverblijf moet nagelnieuw zijn’

En dan is er nog dé Belgische woontrend in het hyperpopulaire Spanje. Honderden Belgen kochten of bouwden het voorbije jaar een nieuwbouw tweede verblijf aan de Spaanse costa’s. Opvallend, want de meeste Europeanen kiezen nog steeds voor de typische bestaande Spaanse casa’s.

“Ook voor hun tweede verblijf zijn Belgen, net als thuis, sterk op hun privacy en grote leefruimtes gesteld. Daarom willen ze ook in Spanje heel moderne en strakke woningen”, aldus Marleen De Vijt van Azull. Vorig jaar tekenden ruim 800 Belgen al voor een nieuwbouwproject, zeg maar een vijfde van alle Belgen die een tweede verblijf in Spanje kochten. “Dat aantal – dat heel specifiek voor nieuwbouw in Spanje kiest – zal dit jaar zeker nog toenemen”, verwacht expert De Vijt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content