Verzekeraars nemen schade door noodweer onder de loep

De verzekeringssector onderzoekt hoe het risico op schade door onweders, die in de zomerperiode frequenter blijken op te duiken, verlaagd kan worden.

Zo vormen bomen, en dan vooral soorten die veel water uit de bodem halen zoals een eucalyptus, een verhoogd risico op schade wanneer ze dicht bij huizen staan. Dat meldt Assuralia, de sectorfederatie van de verzekeraars.

De verzekeringsbedrijven houden de klimaatverandering en mogelijk bijbehorende extreme weersomstandigheden op lange termijn in de gaten. Op kortere termijn wordt vooral gekeken naar El Niño-verschijnselen (een duidelijke opwarming van zeewater met gevolgen voor visvangst en atmosfeer) en tropische stormen die kunnen uitgroeien tot orkanen, zegt Wauthier Robyns van Assuralia. Het orkaanseizoen blijkt in 2010 actiever dan de voorbije jaren.

‘s Werelds grootste herverzekeraar Munich Re gaf maandag aan dat extreme weersomstandigheden dit jaar in de hele wereld al tot
duizenden doden geleid en miljardenschade veroorzaakt hebben.

In België deden zich tijdens de eerste negen maanden van dit jaar
geen extreme weersomstandigheden voor. De winter was niet bijzonder streng (er vond geen Elfstedentocht plaats), maar er werd wel melding gemaakt van meer gesprongen leidingen en overstromingen dan normaal.

Een aantal verzekeraars trok dit jaar de premie voor de brandverzekering dit jaar al op, volgens Assuralia is dat te wijten aan krappe marges.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content