Verdubbeling aanbod Airbnb in België is slecht nieuws voor de huurders

31/08/15 om 11:13 - Bijgewerkt om 16:14

Bron: Trends

Het aantal Belgen dat een slaapplek verhuurt via de website Airbnb is in minder dan een jaar verdubbeld. Dat is goed nieuws voor de toeristen, maar slecht nieuws voor de Belgische huurders.

Verdubbeling aanbod Airbnb in België is slecht nieuws voor de huurders

© The Verge

In minder dan één jaar tijd is het aantal Belgen dat een woning, een kamer of een appartement verhuurt via het internetplatform Airbnb gestegen van 5500 naar ruim 10.000. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de website Inside Airbnb. Ongeveer de helft van de slaapplekken bevindt zich in Brussel. Ook in de andere Vlaamse steden wint de verhuursite aan populariteit, al blijft het aanbod daar nog hangen onder de 1000.Het aanbod buiten de steden leunt aan tegen 2500 slaapplaatsen.

Volgens De Standaard zal de website een geduchte concurrent worden voor zowel de hotelketens als de huurmarkt. Als het aanbod dezelfde tendens blijft volgen, dan zal de site meer slaapplaatsen aan de man brengen dan de Belgische hotelsector, die zowat 17.000 kamers aanbiedt.

Slecht nieuws huurders

De site wint aan populariteit omdat de eigenaars denken dat ze meer munt kunnen slaan uit een aaneenkoppeling van korte verhuringen dan op de gewone huurmarkt. En dat is volgens de krant niet zonder gevolgen, want hoe meer mensen een woning verhuren aan toeristen, hoe kleiner het aanbod voor de huurders en dat jaagt de prijs de lucht in.

Onder meer Parijs heeft al de controle op Airbnb verscherpt uit angst dat de site de huurders uit de markt stoot. De afgelopen vijf jaar zijn er in de Franse hoofdstad ongeveer 20.000 woningen van de traditionele huurmarkt verdwenen.

Vlaanderen heeft al een nieuw logiesdecreet aangenomen, dat Airbnb ertoe zal verplichten de gegevens van zijn verhuurders door te spelen aan de overheid. De Bijzondere Belastinginspectie zet een speciale controleactie op om onlineverhuurders te traceren. Zo ontsnappen de verhuurders niet langer aan de fiscus. Volgens Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer, staat de belastinginspectie niet voor een eenvoudige opdracht omdat de verhuurder onroerende, roerende en diverse inkomsten heeft. (NS)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners