“Vastgoedprijzen stijgen opnieuw met 5 procent per jaar”

© belga

De vastgoedmarkt heeft de crisis zo goed als verteerd. Na een korte inzinking zitten de prijzen opnieuw al enkele kwartalen in de lift. In Vlaanderen zijn de betere huizen, appartementen en bouwgronden nog nooit zo duur geweest als nu. Alleen villa’s hebben nog wat terrein goed te maken. Reken de volgende jaren op een verdere stijging, maar dan tegen een rustiger tempo dan voor de crisis.

Even leek het erop dat de vastgoedmarkt eind 2008 tegen een muur was aangebotst, getuigen het aantal transacties dat fors terug liep. Maar van de verwachte prijscorrectie van 10 procent tot 20 procent kwam niet eens de helft in huis. Tussen de prijzenpiek (in de herfst van 2008) en het prijzendal (in de zomer van 2009) verloor de vastgoedmarkt slechts 5 procent van haar waarde. En intussen zaten de prijzen in de tweede helft van 2009 opnieuw in de lift, leren de nieuwe prijsstatistieken verzameld door de Federale Overheidsdienst economie. De korte inzinking is dus verteerd, en op de vastgoedmarkt is het opnieuw business as usual, al zullen de prijzen niet meer zo snel stijgen als voor de crisis.

Resultaat: een huis kostte in 2009 in Vlaanderen gemiddeld 220.000 euro, en dat is precies evenveel als in 2008 (de prijs die we steeds hanteren is de prijs voor het kwalitatief beter vastgoed of de prijs waarbij 75 procent van de transacties onder deze prijs gebeurt. De gemiddelde huizenprijzen tonen wel een lichte daling in 2009). Een appartement is in Vlaanderen vorig jaar zelfs 2,7 procent duurder geworden, vooral dankzij een sterke eindspurt in het laatste kwartaal van 2009. Toen werd er ruim 10.000 euro extra neergeteld voor een kwalitatief appartement in vergelijking met 3 maanden eerder. Ook bouwgrond werd nog maar eens duurder. Vorig jaar kwam er 7,5 procent bij de prijs voor een vierkante meter.

Alleen villa’s noteren nog goedkoper: -4 procent ten opzichte van de prijzen van 2008. Het mag natuurlijk niet verbazen dat villa’s, en vooral het duurste segment, minder recessiebestendig bleken. “De vastgoedmarkt laveerde vlot door de crisis en knoopte in 2009 aan met herstel. De daling van de prijzen heeft de kopers snel terug naar de markt gelokt”, zegt Julien Manceaux, analist van ING België.

Verder stijgende prijzen in 2010 en 2011 Deze opwaartse trend lijkt zich in 2010 door te zetten. Verkoopcijfers van het eerste kwartaal van dit jaar, verzameld door het Koninklijk Federatie van het Belgische Notariaat, suggereren prijsstijgingen van enkele procenten. “De vraagprijs voor een woning stijgt opnieuw. Sinds eind vorig jaar is er 2 procent à 3 procent bij gekomen. We kunnen spreken van een status quo tot lichte vooruitgang”, zegt John Romain, algemeen directeur van adviesbureau Immotheker.

Ook analisten zien 2010 gekleurd worden door stijgende vastgoedprijzen. “De vooruitzichten voor 2010 zijn goed. Ik verwacht dat de prijzen dit jaar met 6 procent zullen stijgen en met 4 procent in 2011”, zegt Bart Van Craeynest, econoom van Petercam. “Het conjunctureel plaatje is positief voor de vastgoedmarkt. Ik heb nooit in een crashscenario geloofd voor de Belgische vastgoedmarkt. Het vertrouwen van de consument is herstellende, en de banken verlenen opnieuw wat soepeler een hypothecair krediet. En vooral: de extreem lage rente blaast de vastgoedmarkt de wind in de zeilen. De stijgende stroom hypothecair krediet levert de brandstof voor verdere prijsstijgingen.”

Het ergste voor de vastgoedmarkt is achter de rug, dat zegt ook Johan Van Gompel, hoof research van KBC. “In heel Europa stijgen de hypothecaire kredietverleningen. Ook het aantal bouwvergunningen stijgt en de renovatiemarkt is heel dynamisch. Ons scenario voor 2010 en 2011 is er een van prijsstijgingen van 3 procent per jaar.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content