Vastgoedmarkt koelt verder af

© thinkstock

De officiële prijsstatistieken geven bevestiging: de Belgische vastgoedmarkt koelt langzaam verder af. Vooral in het zuiden van het land zit de klad in de prijzen.

De voorbije jaren klopte de prijsevolutie op de vastgoedmarkt meestal nog nipt de inflatie. Maar in de eerste zes maanden van dit jaar was dat niet meer het geval. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de federale overheidsdienst Economie AD Statistiek. Het gaat over de verkopen van bestaande woningen onder het stelsel van registratierechten (secundaire markt).

Op landelijk niveau stabiliseerde de gemiddelde prijs voor een huis op 195.792 euro. Villa’s zijn in de eerste zes maanden 0,6 procent goedkoper geworden. Appartementen werden wel nog duurder: de gemiddelde prijs voor een appartement klom 1,7 procent hoger, naar 210. 848 euro. Ook op de prijs van bouwgrond staat nog geen rem: een vierkante meter bouwgrond steeg met 3,7 procent in prijs tot 114,4 euro.

In het Vlaams Gewest was er in de eerste jaarhelft enkel in het villasegment een minimale prijsdaling (-0,1%, gemiddelde prijs: 354.276 euro). De gemiddelde prijs voor een huis steeg met 0,6 procent tot 211.050 euro. Appartementen werden in Vlaanderen 2,3 procent duurder (216.494 euro) en de prijs voor een vierkante meter bouwgrond dikte nog met een stevige 5,9 procent aan tot 179 euro.

Op de Waalse vastgoedmarkt klom alleen nog de prijs van huizen licht hoger (+0,9% tot 147. 097 euro. De prijzen van appartementen stabiliseerden en villa’s (-1,4 %) en bouwgrond (-0,6 %) werden goedkoper.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was er een uitgesproken prijsdaling op de huizenmarkt (-2,8%). Na een correctie in 2013 ging de gemiddelde prijs van villa’s opvallend hoger (+11,7% tot 986.415 euro). Ook de schaarse bouwgrond werd stevig duurder (+7,5% tot 638,3 euro per vierkante meter).

Vastgoedmarkt koelt verder af
© TR

Referentieprijs huizen daalt

De prijsevoluties die de FOD Economie vandaag bekendmaakte, hebben betrekking op gemiddelde prijzen. Trends kon ook al de prijsstatistieken inkijken voor de referentieprijzen (Q75). Die geven een betere indicatie van de realistische marktwaarde omdat ze relatief minder rekening houden met de prijzen van zeer goedkope woningen die nog veel verbouwingen vereisen.

In grote lijnen loopt de evolutie van de referentieprijzen gelijk met die van de gemiddelde prijzen, maar er zijn toch ook enkele opvallende verschillen. Zo daalt de referentieprijs in België met 2 procent. In Wallonië daalden de referentieprijzen in de vier segmenten (huizen -1%, appartementen -2%, villa’s -2% en bouwgrond -3%)

Laurenz Verledens

Vastgoedmarkt koelt verder af
© TR

Op donderdag 28 augustus verschijnt de nieuwe editie van de Trends Vastgoedgids, met gedetailleerde prijsstatistieken van huizen, appartementen, villa’s en bouwgronden voor alle gemeenten. Ook de prijzen en prijsevoluties van nieuwbouwappartementen worden onder de loep genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content