“Vastgoedbubbel in China? In geen dertig jaar”

© belga

In Sjanghai zijn de woningprijzen in 2010 met de helft gestegen. In andere grote steden was dat meestal meer dan 20 procent. “Ik begrijp dat heel wat buitenlandse investeerders dit een zeepbel noemen”, relativeert Jim Yip van DTZ Sjanghai. “Wij noemen dat een gezonde groei in een gezonde economie.”

Trends sprak Yip in de marge van het seminarie ‘China: Reward versus Risk’ op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes. “Jaarlijks trekken 20 miljoen Chinezen van het platteland naar de steden. Die moeten allemaal slapen, wonen en eten. Je kunt hen niet tegenhouden om te investeren in een woning. Elke vader en moeder waar ook ter wereld willen dat.”

“Wat is een bubbel”, vraagt David Watt van DTZ Hong Kong zich af. “Een oververhitte markt en een vraag die niet volgt. Dat is onbekend in China. In 1997-’98 was er weliswaar een lichte schok in de vastgoedmarkt. Maar na enkele jaren was die verteerd door de groeiende vraag. Net omdat die nog minstens drie decennia blijft duren, verwacht ik dus zeer lang ook geen crash.”

Weinig buitenlanders “En als er al een zeepbel is, is het een Chinese zeepbel”, lacht Yip. “Buitenlandse promotoren blijven weg van de Chinese woningmarkt. Niemand in het buitenland heeft last van een eventuele oververhitting, want ook internationale banken laten de Chinese woningmarkt links liggen. Waarom? Omdat de Chinezen voldoende expertise hebben om zelf woningprojecten op poten te zetten. Ook kapitaal moeten ze niet in het buitenland zoeken.”

Toch zijn er dit jaar voor het eerst steden als Tianjin en Chongqing op de Mipim aanwezig. “We zoeken buitenlandse partners voor logistieke, kantoor- en winkelprojecten”, verantwoordt Qianli Xu, directeur-generaal van het stedelijke vastgoedbedrijf van Chongqing. “De voorbije 14 jaar kende het vastgoed bij ons een jaarlijkse groei van 30 procent. Een zeepbel? We kunnen de vraag voor woningen, winkels en kantoren gewoon niet volgen.”

Richard David, CEO van Treasury China Trust, het vastgoedfonds waarin Amerikaanse en Europese investeerders participeren (portfolio: 1 miljard euro): “Enkel in kantoor- en winkelprojecten van hoge kwaliteit kunnen de buitenlandse bedrijven de Chinezen nog kloppen. De rest van de vastgoedexpertise hebben ze al gekopieerd. Omdat we die ervaring als promotor hebben, kunnen we ook financieel een graantje meepikken. Vergis je ook niet hoeveel kapitaal er in China zelf aanwezig is. Eigenlijk heb je er als buitenlander weinig te zoeken.”

Op dit moment werkt het Chinese Congres aan maatregelen om de economische groei te begeleiden. “Ik verwacht weinig nieuws”, zegt Watt. “De economie zal op dezelfde manier gestimuleerd worden als de vorige jaren. Als de regering, zoals drie jaar geleden, weer beslist om de groei wat te temperen, is dat zelfs goed nieuws voor de buitenlanders. Chinese investeerders zullen zich dan wat minder expansief gedragen en dan komt er plaats vrij.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content