Vastgoed wordt duurder

© belga

Het aantal vastgoedtransacties en de daaraan gekoppelde prijzen zijn in het eerste kwartaal 2011 gestegen. Dat blijkt dinsdag uit de Notarisbarometer.

Het aantal vastgoedtransacties steeg in het eerste kwartaal 2011 met 1,1 procent tegenover het vierde kwartaal 2010. Ook de prijzen stegen verder met gemiddeld 1,8 procent tegenover eind 2010.

Vooral in Brussel (+4,9 procent) trekt de verkoop van huizen en appartementen aan. Vlaanderen tekent een groei op met 1,6 procent met als topper de provincie Antwerpen (+3,6 procent) en als uitschuiver Oost-Vlaanderen (-1,3 procent). In Wallonië daalde de vastgoedverkoop met 1 procent, met uitzondering van de provincie Namen (+1,3 procent).

De notarissen wijzen erop dat de hypotheekrentes weliswaar licht zijn gestegen, maar toch nog gunstig blijven, vooral de formules met vaste rentevoet.

De gemiddelde prijs van een woning steeg met 1,8 procent, vooral dankzij Wallonië (+2,8 procent) en Brussel (+3,6 procent). De gemiddelde verkoopprijs in het hoofdstedelijk gewest bedraagt 339.345 euro. In Vlaanderen was er een minieme prijsdaling (-0,2 procent) tot een gemiddelde prijs van 219.048 euro.

Appartementen werden in Vlaanderen de voorbije maanden gemiddeld 1,2 procent goedkoper. In Wallonië (+3,7 procent) en in Brussel (+1,1 procent) werden ze duurder. De gemiddelde prijs van een appartement in België bedraagt 190.427 euro.

De notarisbarometer is gebaseerd op de meest recente gegevens, met name de voorlopige verkoopaktes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content