Vastgoed De Panne: lage prijzen, nieuwe kopers

PADDOCK "Er wordt opnieuw op plan gekocht."
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De vastgoedmarkt in De Panne heeft het al enkele jaren moeilijk. Maar de kentering lijkt ingezet.

“Voor de paasvakantie was het hier kalm. Daarna is het volledig omgeslagen.” Stefaan Berquin, zaakvoerder van Agence Leroy, is tevreden over de eerste vijf maanden van dit jaar. Volgens Berquin is er duidelijk meer interesse voor vakantievastgoed in De Panne. Hij voegt er wel aan toe dat dat nog niet resulteert in hogere prijzen. “Er komt wel stilaan een einde aan de prijserosie”, zegt hij. “De appartementenprijzen in De Panne staan al enkele jaren onder druk. Voor het eerst sinds enige tijd zie ik de prijzen stabiliseren.”

De prijsstatistieken van de notarissen voor 2018 tonen nog een prijsdaling van 2,2 procent in De Panne, tot een mediaanprijs van 175.000 euro. Met dat prijsniveau is De Panne samen met Middelkerke en Blankenberge de goedkoopste kustgemeente. Op de zeedijk van De Panne klom de mediaanprijs wel hoger tot 213.750 euro (+6,9%). Desondanks blijft de dijk van De Panne de goedkoopste van alle kustgemeenten. Voor alle kustgemeenten samen bedraagt de mediaanprijs voor een appartement op de dijk 250.000 euro.

Aantrekkende vraag

Stefaan Berquin meent dat de prijscorrectie van de voorbije periode nodig was om De Panne weer concurrentieel te maken tegenover de andere kustgemeenten. “Het valt op dat we meer kopers aantrekken voor wie De Panne misschien niet de eerste keuze was, maar die de prijs-kwaliteitverhouding hier wel appreciëren.” Vincent Beuten, de zaakvoerder van het vastgoedkantoor Servimo, beaamt dat. “Een tweeslaapkamerappartement met frontaal zeezicht haalt in herverkoop een prijs van ongeveer 200.000 euro. Dat is in andere kustgemeenten ondenkbaar.”

Beide makelaars zien nog een verklaring voor de aantrekkende vraag. “Het nieuwe gemeentebestuur zorgt voor een nieuwe dynamiek”, zegt Beuten. “Ik verwacht dat De Panne er in de komende jaren op vooruitgaat.” Ook Berquin meent dat de inhaalbeweging is ingezet. “Het aantal leegstaande winkelpanden is gedaald. Dat is een positief signaal. Een waardestijging van het vastgoed is mogelijk, maar de ligging blijft heel belangrijk.”

Ook op de nieuwbouwmarkt trekt de verkoop aan, stelt Stefaan Berquin vast: “Er wordt opnieuw op plan gekocht.” Hij geeft als voorbeeld het project Paddock langs de Koninklijk Baan, waarvan de bouw van de tweede fase in september start. Er is al een vijfde van het aanbod verkocht. De prijzen liggen er tussen 2600 en 3000 euro per vierkante meter. Het studiebureau de Crombrugghe & Partners berekende de gemiddelde vraagprijs voor nieuwbouw in De Panne op 3100 euro per vierkante meter (-1,6%).

Vastgoed De Panne: lage prijzen, nieuwe kopers

Partner Content