Vastgoed aan de kust: Nieuwpoort blijft met afstand de duurste gemeente van de Westkust

FENIKS Nieuwbouw verkoopt vlot in Nieuwpoort.
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Nieuwpoort groeit en bloeit. Maar het ruime aanbod aan oude en nieuwe appartementen weegt op de prijsontwikkeling.

Ondanks een prijscorrectie van 9,1 procent blijft Nieuwpoort met afstand de duurste gemeente van de Westkust. De mediaanprijs bedraagt er 250.000 euro, 30.000 euro meer dan in Koksijde-Oostduinkerke.

Marc Naessens, verantwoordelijke voor de verkoopafdeling bij het makelaarskantoor Immo Eecke, bevestigt dat de prijzen onder druk staan in Nieuwpoort. “Er is nog altijd veel aanbod, zowel in nieuwbouw als in herverkoop”, zegt hij. “Oudere panden kunnen, als ze goed gelegen zijn, concurreren met het nieuwe aanbod. Een tweede mogelijkheid om met een ouder pand concurrentieel te zijn, is de prijs te laten zakken. Dat verklaart de prijscorrectie in de statistieken.”

Volgens de Kustbarometer van de notarissen daalde het aantal verkopen in Nieuwpoort met 0,7 procent. “Dat is verwaarloosbaar”, reageert Naessens. “Wij hebben daar niets van gemerkt. 2018 was een goed jaar en hetzelfde geldt voor de eerste vijf maanden van 2019. Er is een gezonde vraag.”

Dure zeedijk

Voor appartementen op de Nieuwpoortse zeedijk noteerden de notarissen een prijsstijging van 5,6 procent tot 380.000 euro. Marc Naessens relativeert dat. “De nieuwbouwappartementen op de dijk zijn ruimer dan vroeger. 100 vierkante meter is de standaard. Vroeger was dat 90 of zelfs 80 vierkante meter. Het is logisch dat die extra vierkante meters de prijs opdrijven.”

Vincent Beuten, de zaakvoerder van ERA Servimo, merkt wel op dat Nieuwpoort een aantrekkelijke dijk heeft. “Het is een brede dijk, zonder aanpalend autoverkeer. Relatief kort ook en het zicht op het staketsel is een meerwaarde.” Dat verklaart volgens Beuten waarom het prijsverschil tussen een appartement op de dijk en een appartement in de rest van de gemeente in Nieuwpoort groter is dan elders aan de Westkust. In Nieuwpoort is er een meerprijs van liefst 52 procent op de dijk, tegenover 22 procent in De Panne en Middelkerke en slechts 16 procent in Koksijde-Oostduinkerke.

De prijs van nieuwbouwappartementen steeg op jaarbasis met 4 procent tot 3950 euro per vierkante meter, blijkt uit een analyse van het studiebureau de Crombrugghe & Partners. “Nieuwbouwappartementen verkopen zeer vlot in Nieuwpoort”, weet Vincent Beuten. “En dat ondanks de stevige prijzen. Want voor een nieuwbouwappartement moet je toch al snel op 350.000 euro rekenen.”

Op het Hendrikaplein liggen de prijzen voor een appartement in het project Feniks rond 1,1 miljoen euro. “Maar je koopt wel iets bijzonders”, verzekert Marc Naessens. “Elk appartement meet 185 vierkante meter en door de ligging aan het plein hebben de appartement een mooi zeezicht en veel licht aan de zonnekant.”

Vastgoed aan de kust: Nieuwpoort blijft met afstand de duurste gemeente van de Westkust

Partner Content