Vastgoed aan de kust: in Middelkerke-Westende vind je de goedkoopste appartementen

Elitas © .
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De appartementenprijzen dalen in Middelkerke-Westende. Vooral verouderde appartementen doen het prijsniveau dalen.

Na een prijsdaling van 7,9 procent is Middelkerke-Westende, samen met De Panne, de goedkoopste gemeente van de Westkust. De mediaanprijs bedraagt in beide kustgemeenten 175.000 euro. Op de zeedijk was de correctie iets beperkter. De mediaanprijs voor een appartement op de dijk zakte met 2,3 procent tot 215.000 euro.

Middelkerke en Westende zijn zeer verschillende badplaatsen met een eigen dynamiek op de vastgoedmarkt. Dat blijkt ook uit de transactiestatistieken van de recentste Kustbarometer. Terwijl in Middelkerke het aantal transacties in 2018 met 4,8 procent terugviel, noteerden de notarissen in Westende een stijging van het aantal transacties met 8,3 procent. “2018 was een zeer goed jaar voor Westende”, reageert Frank Rouseré, vastgoedmakelaar van ERA laPlage. “Ook 2019 is goed gestart. Eigenlijk stijgt het aantal verkopen hier al sinds 2016.”

Delphine Snaet, kantoorverantwoordelijke van Dewaele Vastgoed met Advies in Middelkerke, is niet verrast dat het aantal transacties in 2018 in Middelkerke achteruitging. “In vergelijking met 2017 was 2018 inderdaad een iets moeilijker jaar”, zegt ze. “2019 is echter zeer goed gestart. Niet alleen bij ons. Ik hoor van collega’s van andere kantoren in Middelkerke dat het bij hen ook druk is. Het is ook wel zo dat er in het voorjaar sneller wordt beslist. Mensen willen al tijdens de zomer kunnen genieten van hun appartement.”

Als verklaring voor de dalende prijstendens in Middelkerke-Westende wijst ze op het aanbod aan verouderde appartementen. “Wie een tweede verblijf koopt, geeft tegenwoordig de voorkeur aan een instapklaar appartement. Kopers uit het binnenland hebben geen netwerk van vaklui aan de kust en kiezen daarom meestal voor een nieuwbouw of een recent gerenoveerd appartement. Zwaar te renoveren panden worden dan weer vaak opgekocht door professionals, meestal tegen lagere prijzen.”

Veel appetijt voor nieuwbouw

Nieuwbouwappartementen in Middelkerke-Westende werden op jaarbasis 0,8 procent goedkoper. Het studiebureau de Crombrugghe & Partners berekende de gemiddelde vraagprijs op 3125 euro per vierkante meter. Met een gemiddelde oppervlakte van 80 vierkante meter zijn de nieuwbouwappartementen in Middelkerke-Westende de kleinste van de hele kustlijn.

Frank Rouseré stelt een verhoogde interesse vast voor nieuwbouw. “Tussen 2010 en 2016 was de nieuwbouwmarkt hier zeer zwak, maar nu verkoopt nieuwbouw vlot.” Hij geeft het voorbeeld van de Residentie Elitas op de zeedijk. “Alle appartementen zijn daar verkocht nog voor het complex volledig klaar was. Dat hadden we hier in tien jaar al niet meer meegemaakt.”

Vastgoed aan de kust: in Middelkerke-Westende vind je de goedkoopste appartementen

Partner Content