Uplace in beroep tegen weigering vergunning

16/09/11 om 14:52 - Bijgewerkt om 14:52

Bron: Trends

Uplace heeft gereageerd op de weigering van de provincie om een milieuvergunning toe te kennen voor het project Uplace Machelen. De projectontwikkelaar gaat in beroep bij Vlaams minister van Milieu Schauvliege en is vol vertrouwen dat het zijn ambitieuze plannen alsnog kan realiseren.

Uplace in beroep tegen weigering vergunning

Donderdag raakte bekend dat de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant de milieuvergunning voor Uplace Machelen unaniem heeft geweigerd. Volgens de provincie zou het grootschalige project de verkeersoverlast op de al verzadigde Brusselse Ring nog vergroten. Uplace Machelen zou ook de reconversie van het gebied Machelen-Vilvoorde hypothekeren omdat het een groot aandeel van de beschikbare ontwikkelingskansen opneemt.

Uplace betwist beide argumenten en gaat in beroep bij Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V). De ontwikkelaar merkt op dat het slechts 4% (11ha) van de oppervlakte van de kanaalzone (290 ha) inneemt. Na de realisatie van het project blijft er nog 2,3 miljoen m² over van de oppervlaktes in het provinciale masterplan. In het persbericht van de provincie over de weigering staat ook dat Uplace 20.000 m² woningen zou bouwen. Klopt niet, reageert men bij Uplace, in het dossier is geen enkele aanvraag voor het bouwen van woningen vervat.

Ook het mobiliteitsargument veegt Uplace van tafel. De ontwikkelaar heeft samen met het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant, De Lijn, de gemeente Machelen en de provincie werk gemaakt van een uitgebreid investeringsplan. Uplace stelt dat de provincie dit plan op 5 juli van dit jaar goedkeurde. "Het is een voorbeeld van het politiek Absurdistan waarmee ondernemers die willen investeren geconfronteerd worden", zegt Chief Operating Officer Lorin Parys. Volgens Uplace wil de provincie met de weigering de Vlaamse overheid onder druk zetten om enkele niet-projectgebonden maatregelen (versneld) te laten uitvoeren. Lorin Parys wijst er nog op dat Uplace zonder flankerende maatregelen 163.000 m² kantoorruimte kan bouwen op de site.

Concurrentie op de Heizelvlakte

Het programma van Uplace Machelen combineert 55.000 m² winkelruimte, met kantoorruimte (40.000 m²), hotelaccommodatie, ontspanningsfaciliteiten en publieke ruimte. Er zijn ook bijna 6000 parkeerplaatsen voorzien. De projectontwikkelaar heeft het over een totale investering van 600 miljoen euro. Het project zou meer dan 3100 voltijdse banen creëren.

De vertraging is voor Uplace vooral vervelend omdat op de Heizelvlakte een concurrerend project op stapel staat. Omdat twee grootschalige retailprojecten aan de noordrand van Brussel commercieel niet leefbaar zouden zijn, is het belangrijk om als eerste uit de startblokken te kunnen vertrekken. Maar zelfs met dit uitstel ligt het Uplaceproject in het vergunningstraject nog meer dan een straatlengte voor op het Heizelproject. Uplace heeft de belangrijkste vergunning, de sociaal-economische, al op zak sinds september van vorig jaar. De bouwvergunning zou er voor het einde van dit jaar een feit moeten zijn. Tegen uiterlijk midden maart 2012 zou minister Schauvliege een beslissing moeten nemen over het beroep van Uplace. (LV)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners