'Uitzonderlijke universele waarde' Gentse Belfort niet geschonden door nieuwe stadshal

08/11/11 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Bron: Trends

De bouw van een stadshal op het Emilie Braunplein, een onderdeel van de heraanleg van het historische Gentse stadscentrum, schaadt de "uitzonderlijke universele waarde" van het Belfort als werelderfgoed niet. Dat zegt ICOMOS, een adviesverlenende organisatie waarmee het UNESCO werelderfgoedcomité werkt.

'Uitzonderlijke universele waarde' Gentse Belfort niet geschonden door nieuwe stadshal

© belga

Dat blijkt uit een brief van het Agentschap Onroerend Erfgoed die de stad Gent rondstuurde.

De bouw van de stadshal zorgt al een tijd voor commotie en laaide de laatste weken in de regionale pers op. Het bouwwerk, momenteel van staal en beton maar binnenkort omhuld door tropisch hardhout, zou storend zijn in de omgeving en de historische waarde van de stadskern aantasten.

"Hoewel het project onmiskenbaar een aanzienlijke impact heeft op de omgeving en de beleving van het Belfort, is de uitzonderlijke universele waarde van het werelderfgoed niet geschonden", staat te lezen. De organisatie verwijst naar het grondig voorafgaand onderzoek en naar de historische context die in de motivering werd geschetst.

ICOMOS keurt het project dus niet af, maar merkt wel op dat de stadshal een dominante positie inneemt in het stedelijk landschap en dat het zicht op het Belfort fundamenteel gewijzigd wordt. De
organisatie betreurt dat ze het project vooraf niet kon inkijken, maar de plannen waren al goedgekeurd voor die richtlijn in 2010 bekend raakte.

De stad Gent voegt eraan toe dat door de functie die de stadshal aan de omgeving van de Historische Torenrij toevoegt, het belang van het Belfort en de ruimere omgeving stijgt. (Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners