Tal van misverstanden over hypotheekleningen

24/02/10 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

Bron: Trends

Er bestaan tal van misverstanden over het afsluiten van een hypothecair krediet waardoor leners soms voor pijnlijke fiscale, financiële en juridische verrassingen komen te staan.

Tal van misverstanden over hypotheekleningen

© belga

Dat blijkt uit een onderzoek dat het onderzoeksbureau Ivox bij 400 Belgen met een dergelijk krediet uitvoerde in opdracht van de Immotheker. Om die misverstanden te vermijden lanceert Immotheker het gratis boek "SOS woonkrediet" (www.immotheker.be)

Zo blijkt bijvoorbeeld dat 76 procent van mening is dat een schuldsaldoverzekering altijd de afbetaling van het saldo van het krediet waarborgt wanneer men overlijdt voor de vervaldag van het krediet. Dit is echter niet per definitief het geval. Het is evenmin zo dat het woonkrediet goedkoper wordt als de spaarrente laag staat of dat een toegestane korting definitief is. Respectievelijk 68 en 61 procent is nochtans die mening toegedaan.

"Velen laten zich bijvoorbeeld leiden door lage rentevoeten zonder te beseffen dat deze hen op lange termijn veel geld kunnen kosten. Wie wil vergelijken moet de totale kost van een woonkrediet in rekening brengen. Zo kunnen bij de modale woonlening de 'extra's' gemakkelijk oplopen tot 20 procent en meer", aldus John Romain van Immotheker woensdag tijdens de persvoorstelling.

De duurste bijkomende kosten zijn de beschrijfkosten van het krediet en de schuldsaldoverzekering. "Sommige bieden een interessant rentetarief maar compenseren dit door te verplichten bij hen een duurdere schuldsaldoverzekering af te sluiten".

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners