Stormloop op vastgoed

© belga
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

In het eerste trimester van 2016 waren er opvallend veel vastgoedtransacties in ons land. De vastgoedindex van de notarissen klokte af op een record.

De index die de vastgoedactiviteit meet, overschreed in het eerste trimester 2016 de kaap van 127 punten. Dat is een absoluut record sinds de start van de index in 2007 en een stijging van 9,4 procent in vergelijking met het vierde trimester van 2015. De stijging zette zich zowel in Vlaanderen (+9,7%), in Wallonië (+7,1%) als in Brussel (+16,1%) door.

Voor notaris Bart van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN), is de massale belangstelling voor (woning)vastgoed geen verrassing: “De hypothecaire rentevoeten staan historisch laag en dat op een moment dat spaarboekjes weinig of niets opbrengen. Dat verhoogt de mobiliteit op de vastgoedmarkt enorm: gezien er veel potentiële kopers zijn, beslissen heel wat mensen om nu hun woning te koop te zetten. Bij de kopers gaat het zowel om jonge mensen die een eerste woning aankopen, als om een ouder publiek dat op zoek is naar een rendabele investering in allerlei soorten vastgoed, van een tweede verblijf tot een studentenkot of zelfs een garagebox. Door de vergrijzing van de bevolking zit ook zorgwonen in de lift. Denk maar aan assistentiewoningen, seniorenflats en kangoeroewoningen.”

Woningen toch goedkoper

Volgens de KFBN is er evenwel geen sprake van een vastgoedbubbel. De notarissen wijzen er op dat de prijsschommelingen op de vastgoedmarkt beperkt blijven. Ze zien een ‘heel gezonde, stabiele markt’.

De rush op vastgoed heeft zich overigens niet vertaald in prijsopstoot. De gemiddelde prijs van een woonhuis daalde zelfs in het eerste trimester van 2016 met 1,4 procent tot 230.103 euro. In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs van 259.738 euro naar 253.925 euro (-2,2%). In Wallonië bleef de daling beperkt tot 0,2 procent en bedraagt de gemiddelde prijs 171.640 euro. In Brussel noteerden de notarissen een daling van 0,9 procent van 446.703 euro naar 442.726 euro).

Deze licht dalende prijstrend komt ook naar voor in een analyse van Trends in samenwerking met het studiebureau de Crombrugghe & Partnes. Het lijkt erop dat verkopers voorzichtig zijn bij de prijszetting van hun pand.

Op de appartementenmarkt noteerden de notarissen nog wel een prijsstijging: plus 1,1 procent tot een gemiddelde van 206.399 euro. In Vlaanderen was er een stijging van 1 procent tot 209.784 euro. Wallonië kende een stijging van 4,6 procent tot 161.161 euro. In Brussel bedroeg de gemiddelde prijs van een appartement 228.365 euro wat neerkomt op een stijging van 0,4 procent in vergelijking met het laatste trimester van 2015.

Hoeveel kost een woning in uw gemeente anno 2016? Hier vindt u de interactieve vastgoedkaart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content