Standard & Poor's verwacht dalende woningprijzen in België

05/02/15 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

Standard & Poor's verwacht dat de Belgische woningprijzen in 2015 met 3,5 procent dalen. In 2016 voorspelt het ratingbureau een daling met 2,5 procent. Dat blijkt uit een kwartaalrapport over de Europese woningmarkt, dat vandaag verschijnt.

Standard & Poor's verwacht dalende woningprijzen in België

© belga

De daling is onder andere een gevolg van de hervorming van de woonbonus in Vlaanderen. De prijs wordt wel ondersteund door de lage rente en de hoge spaartegoeden, die gezinnen toelaten een deel van de prijs met eigen middelen te betalen. De loan-to-value-ratio (LTV) was 62 procent, wat erop duidt dat meer dan een derde van de aankoop in cash wordt betaald.

In de eerste negen maanden van 2014 waren er 6,2 procent minder transacties op de Belgische huizenmarkt dan in dezelfde periode in 2013. De prijs daalde met 0,8 procent tegenover het derde kwartaal in 2013. S&P houdt nog geen rekening met de piek in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De zeer lage rente, de lage olieprijzen en de zwakke euro ondersteunen volgens S&P een herstel van de prijzen op de Europese huizenmarkt. Toch verwacht het een prijsdaling in Frankrijk (-3%) en Italië (-2%) als gevolg van de zwakke economie. De grootste prijsstijging wordt voorspeld in Ierland (+9%), Duitsland (+5%) en het Verenigd Koninkrijk (+4%).

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners