Stabiele huizenprijzen maken iedereen blij

31/08/11 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Bron: Trends

Residentieel vastgoed in België wordt nauwelijks nog duurder. Ook de spectaculaire prijsstijgingen van bouwgronden en systematische daling van de villaprijzen is gestopt.

Stabiele huizenprijzen maken iedereen blij

© ThinkStock

Volg Trends ook via Facebook en Twitter

Residentieel vastgoed in België wordt nauwelijks nog duurder. Ook de spectaculaire prijsstijgingen van bouwgronden en systematische daling van de villaprijzen is gestopt. Die tendenzen blijken uit de nieuwste cijfers die Trends in zijn halfjaarlijkse vastgoedgids publiceert. De referentieprijs voor een woonhuis steeg in België de eerste zes maanden van 2011 met 2 procent tot 225.000 euro. Dit is de prijs voor kwalitatief vastgoed (Q75-prijs) die Trends al 10 jaar consistent opvolgt voor zijn vastgoedanalyses. Daardoor kosten huizen slechts iets meer dan de referentieprijs die kopers voor een appartement neertellen, 222.500 euro.

Ook in deze niche was het halfjaarlijkse stijgingspercentage gering, slechts 1 procent. Met een jaarlijkse inflatie van 3,5 procent was er dus reële prijsdaling. Voor villa's steeg de prijs verrassend met 3 procent tot 370.000 euro.

Bouwgronden

De prijs voor bouwgronden daalde met 3 procent tot 125 euro per vierkante meter. We hebben het dan over de mediaanprijs. Op Vlaams niveau zakte de prijs voor bouwgrond met 1 procent tot 167 euro per vierkante meter.

Deze beperkte daling komt er wel na een steile en lange prijsklim: tussen 2000 en 2010 spurtte de grondprijs 164 procent hoger.

Belegging

Zijn de stabiele prijzen voor kopers goed nieuws, ook makelaars weten een stabiele vastgoedmarkt te appreciëren. De Belgische vastgoedmarkt kabbelt rustig voort, van een crash is geen sprake, maar de grote hausse lijkt wel voorbij. Toch kan vastgoed een alternatief bieden aan beleggers met een beurskater.

Volgens notaris Bart Van Opstal worden investeerders op de beurs onzeker en kijken ze naar vastgoed als een alternatief. Hij wijst er op dat de Belgische vastgoedmarkt nooit de schokken heeft gekend van andere landen.

Ook Luc Machon, voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) verwacht een positief effect voor de vastgoedmarkt. Maar hij waarschuwt ook: "Als vastgoed echt het enige beleggingsalternatief wordt en iedereen erin vlucht, is er een probleem."

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners