Senioren blazen kustvastgoed nieuw leven in

© belga

De appartementen aan de kust gaan vlot van de hand, mede dankzij de vele gepensioneerden die er permanent gaan wonen of er hun tweede verblijf hebben. Dat is een troef én een zorg.

Heel wat eigenaars van tweedeverblijfplaatsen verhuren hun pand niet meer. De vastgoedagenten aan de kust stellen vast dat een appartement dat voor meer dan 350.000 euro gekocht wordt, zelden op de verhuurmarkt belandt en meestal alleen dient voor het occasioneel gebruik van de eigenaar of zijn familieleden en vrienden.

De gemiddelde leeftijd van de kustbewoner is 46 jaar en dat is de hoogste van het land. In 2010 is Koksijde zelfs de eerste Belgische gemeente geworden waar de gemiddelde leeftijd boven het symbolische getal 50 uitgestegen is. Een andere zorg voor de lokale overheden is dat de kustgemeenten af te rekenen hebben met een exodus van de 23- tot 28-jarigen terwijl de ‘medioren’ (50-64 jaar) en de ‘jonge senioren’ (65-79 jaar) oververtegenwoordigd zijn. In zes kustgemeenten overtreft het aantal tweede verblijven nu al het aantal residentiële woningen.

Twee jaar schaarste

Die verouderende bevolking houdt een aanzienlijke troef achter de hand: haar koopkracht. In Koksijde liep het aantal transacties dat vorig jaar op het appartementensegment opgetekend werd op tot bijna het dubbele van buurgemeente De Panne (700 tegenover 380). Koksijde deelt overigens met Middelkerke een opmerkelijke toename van meer dan een vijfde van het aantal verhandelde eigendommen tussen 2009 en 2010. Alleen Knokke (992) en Oostende (1088) deden het in absolute cijfers beter.

We zijn nog altijd ver verwijderd van de activiteit die zich in 2005 voordeed, maar in 2010 gingen 5537 appartementen van de hand (vijf jaar geleden waren dat er nog 6593) en dat was alles bij elkaar toch bijna duizend meer dan een jaar tevoren.

U leest het volledige dossier over het kustvastgoed deze week in Trends, met alle prijzen per gemeente.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content