Schade woninginbraken geschat op 140 miljoen euro per jaar

22/09/10 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Bron: Trends

Diefstallen die worden gepleegd door leden van rondtrekkende bendes zijn goed voor minstens een kwart miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie, die daarmee voor het eerst een beeld schetst van de economische impact van "mobiele criminaliteit" in België.

Dat meldt De Morgen.

De cijfers werden gepresenteerd op de tweedaagse expertenconferentie over rondtrekkende daders, die dinsdag werd afgerond in Brussel. Daaruit bleek dat de politiediensten uit vrijwel alle EU-landen het eens werden over een gemeenschappelijke definitie van rondtrekkende daders.

De federale politie gaf afgelopen zomer cijfers vrij van het aantal feiten dat rondtrekkende daders plegen in verschillende criminaliteitsdomeinen. Die cijfers werden voor het eerst vertaald in reële geldelijke verliezen.

Zo bedraagt de geschatte economische impact van woninginbraken 140 miljoen euro jaar, diefstallen in bedrijven zijn goed voor 65 miljoen euro per jaar. Jaarlijks gaat 250.000 euro verloren door winkeldiefstallen gepleegd door rondtrekkende daders en de impact van bankkaartenfraude (skimming) wordt geraamd op 1,2 miljoen euro per jaar. Ladingdiefstallen zijn goed voor tien miljoen euro per jaar. Voor metaal- en werfdiefstallen en ramkraken waren geen cijfers beschikbaar.

"In totaal gaat het om minstens 216,5 miljoen euro die rondtrekkende daders buitmaken in ons land, metaal- en werfdiefstallen niet meegerekend", zegt minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom. "Dat is niet wat rommelen in de marge, dat is een significant bedrag dat een bedreiging betekent voor de economie."

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners