S&P: '60 procent kans dat recessie wel meevalt'

09/03/12 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

Bron: Trends

Jean-Michel Six, hoofdeconoom van Standard & Poor's, blies warm en koud op een seminarie op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes.

S&P: '60 procent kans dat recessie wel meevalt'

© belga

"Er is 60 procent kans dat Europa slechts een milde recessie kent en tegen 2013 opnieuw op koers komt", stelde hij. "Maar er is ook een kans van 40 procent dat het ergste nog moet komen en we weer een situatie zullen kennen zoals na de val van Lehman Brothers."

Hij verwijst onder meer naar de grote onzekerheid bij beleggers en consumenten over de financiële en budgettaire crisis. Dat deelt ook de mening van Bernhard Berg, topman van IVG Institutional Funds, een van de leidende vastgoedinvesteerders in Duitsland. Die vreest voor het worstcasescenario, waarbij Griekenland de eurozone moet verlaten. "Dat kan leiden tot een totale crisis op de vastgoedmarkt", zegt hij.

Hij denkt wel dat investeringen in toplocaties met hun stabiele huuropbrengsten het beste alternatief zijn voor de wankele aandelenmarkten en obligaties. Londen en Parijs blijven de voorkeur van de fondsen wegdragen. "Minder stevige markten kunnen in zware problemen komen en gedwongen verkopen zijn niet uitgesloten", waarschuwt Berg. "Er zijn dan noch kopers, noch financiers." Finland en Luxemburg kunnen eventueel interessant zijn voor investeerders die een alternatief zoeken voor de klassieke triple A-locaties.

Hans Brockmans

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners