Rubenshuis belicht architect Rubens

08/09/11 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

Bron: Trends

In het Rubenshuis in Antwerpen gaat zaterdag de tentoonstelling 'Palazzo Rubens' van start. De meester was behalve schilder ook architect.

Rubenshuis belicht architect Rubens

© belga

Peter Paul Rubens stond in zijn tijd in heel Europa bekend als een groot architectuurliefhebber en -kenner. Behalve tal van waardevolle boeken uit Rubens' eigen bibliotheek is er ook werk te zien van Rubens' inspiratiebronnen als Michelangelo en Romano.

Rubens' werk als architect is vermoedelijk beperkt gebleven tot het ontwerp voor de verbouwing van zijn eigen woning tot een stadspaleis en zijn rol als adviseur bij het ontwerp van de bekende Carolus Borromeuskerk op het Antwerpse Conscienceplein. Die bouwwerken werden in Rubens' tijd op veel lof onthaald. Zo beeldden schilders als Van Dyck en Jordaens het Rubenshuis af op enkele van hun topwerken, die eveneens op de tentoonstelling te zien zullen zijn.

Rubens was een van de eersten die de opvattingen van Italiaanse kunstenaars-architecten als Michelangelo, Rafaël en Vignola in de Nederlanden introduceerde. Hij publiceerde onder meer het bekende boek 'Palazzi di Genova' en correspondeerde over architectuur met bijvoorbeeld zijn Noord-Nederlandse evenknie Constantijn Huygens. Rubens vond diens woning te saai en eenvoudig.

'Palazzo Rubens' moet ook de architecturale waarde van het Rubenshuis in de verf zetten. Daarmee hoopt Musea en Erfgoed Antwerpen de restauratie van het museum en dan vooral de imposante portiek, die erg te lijden heeft onder de weersomstandigheden en luchtvervuiling, te bespoedigen.

De tentoonstelling loopt tot 11 december 2011.

(belga)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners