Renovatiepremie zorgt voor budgettaire verwarring

08/04/10 om 18:24 - Bijgewerkt om 18:24

Bron: Trends

Na de storm van aanvragen voor de renovatiepremie eind 2009 lijkt de piek achter de rug. Zo werden in januari 2010 nog 1.391 aanvragen ingediend, tegenover 5.199 aanvragen in december 2010. Volgens minister van Wonen Freya Van den Bossche is het nog moeilijk om de budgettaire impact van de grote schommeling in het aantal aanvragen in te schatten. Dat zei de minister in een antwoord op een schriftelijke vraag van N-VA-parlementslid Liesbeth Homans.

Renovatiepremie zorgt voor budgettaire verwarring

© belga

Om een budgettaire ontsporing te vermijden, paste de Vlaamse regering in oktober 2009 de regels rond de renovatiepremie aan. Alleen werken die de basiskwaliteit van de woningen verbeteren, komen nog in aanmerking.

Hoewel de strengere regels al eind oktober 2009 werden ingevoerd, waren er ook in november (3.021) en december (5.199) nog opvallend veel aanvragen.

Mede door die toevloed heeft de administratie in bepaalde dossiers moeite om de maximale doorlooptijd van zeven maanden te respecteren. Volgens Van den Bossche ligt er gemiddeld 217 dagen tussen het moment van de aanvraag en de uitbetaling van de premie.

Die lange doorlooptijden hebben volgens Van den Bossche ook te maken met het krediettekort in 2009 en met informaticaproblemen. In januari 2010 liep het aantal aanvragen terug tot 1.391. Toch blijft het volgens Van den Bossche moeilijk om de budgettaire impact in te schatten.

"Als de dalende trend van januari 2010 doorzet, zal de budgettaire impact beperkt blijven", luidt het. "Aangezien er nog steeds geen dossiers 'nieuw regime' zijn die in de fase zijn gekomen van de berekening van de premie, hebben we met andere woorden nog geen zicht op het effect van de besparingsmaatregelen op het gemiddeld premiebedrag", besluit Van den Bossche.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners