‘Rendabele passiefhuizen zijn dagdromerij’

GAËTAN HANNECART"Elke architect zou minstens een jaar in zijn eigen project moeten wonen." © BELGA
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

“Passiefhuizen zijn dagdromerij van mensen die niet weten hoe ze twee stenen op elkaar moeten leggen. De marginale kosten wegen niet op tegen de opbrengst.” Dat heeft Gaëtan Hannecart, de CEO van de projectontwikkelaar Matexi, gezegd tijdens een Trends Lunch.

Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw. Door een doorgedreven isolatie zijn de warmteverliezen zo beperkt, dat de woning erg weinig energie verbruikt. “Energiezuinig bouwen kan renderen, maar de politiek wil almaar verder gaan”, zegt Gaëtan Hannecart. “De politici en de administratie willen soms dingen realiseren die niemand wil en die niet te betalen zijn.”

Een ander voorbeeld is volgens Hannecart cohousing, waarbij gezinnen gemeenschappelijke ruimtes delen. “Dat is totaal onrealistisch. Ooit vroeg ik aan een zaal ambtenaren wie dat wilde promoten. Iedereen was voor. Toen vroeg ik wie zelf zou deelnemen aan een cohousing-project. Twee handen gingen de lucht in. Cohousing is enkel geschikt voor een beperkt segment van jonge mensen in afwachting van de verwerving een eigen huis.”

Wonen zwaar belast

Hannecart staat kritisch tegenover al die moderne trends die nu en dan opduiken en gepromoot worden door jonge architecten. “Een voorbeeld is een project met parkeerplaatsen die op 400 meter liggen van de voor de rest niet met de auto bereikbare woning. Dat is onmogelijk, als mevrouw bijvoorbeeld een bierbak naar huis moet sleuren. Ik ga akkoord met de stelling dat elke architect minstens een jaar in zijn eigen project zou moeten wonen.”

De promotor laakt ook de manier waarop de overheid via hoge belastingen goedkoop wonen bemoeilijkt. “De koopkracht daalt, omdat de overheid wonen zwaar belast. De helft van wat onze klanten voor een woning betalen, vloeit naar de overheid. Nochtans is wonen een primaire behoefte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content