Regels voor sociale woningen versoepeld

21/01/11 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

Bron: Trends

Gemeenten waar al 10 procent van de woningen tot de categorie sociale huur- of koopwoningen behoren, zijn niet langer verplicht om bij nieuwe verkavelingen telkens opnieuw een deel sociale woningen te voorzien. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a).

Regels voor sociale woningen versoepeld

© belga

Het Vlaamse Grond- en Pandendecreet van 2009 verplicht gemeenten om bij het aansnijden van nieuwe verkavelingen een gedeelte te reserveren voor sociale woningen. Maar in gemeenten die al veel sociale woningen hebben, wordt die verplichting als "betuttelend" ervaren, meent minister Van den Bossche.

Bovendien is het voor de sociale mix en de leefbaarheid van buurten niet altijd zinvol om extra sociale woningen te bouwen op plaatsen waar er al veel sociale huisvesting is.

Daarom heeft de sp.a-minister beslist om gemeenten die al een
behoorlijk pak sociale woningen hebben (10 procent) niet langer te verplichten om nog extra sociale woningen te voorzien bij het aansnijden van nieuwe kavels. Dat betekent evenwel niet dat die gemeenten geen sociale woningen meer moeten bouwen, maar ze krijgen meer vrijheid om zelf te bepalen waar ze die bouwen.

Momenteel hebben 27 gemeenten meer dan 10 procent sociale woningen. Nog eens 23 gemeenten hebben er meer dan acht procent.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners