Recordjaar voor Spaans vastgoed

© iStockphoto

Nooit eerder kochten zoveel buitenlanders een Spaans buitenverblijf als in 2015. Volgens cijfers van de Spaanse registratiekantoren zullen tegen eind dit jaar 360.000 buitenlanders er een huis gekocht hebben, waaronder 3.000 Belgen.

De Belg blijft lonken naar de Spaanse vastgoedmarkt. Sinds begin dit jaar tot nu investeerden 2.235 Belgen in Spanje. Tegen eind dit jaar verwacht men af te tikken op 2.980 Belgen die in 2015 een Spaans buitenverblijf kochten. Of beter gezegd: nog maar eens zo’n 4 procent méér dan vorig jaar.

Om ook volgend jaar de ‘schwung’ in de Spaanse vastgoedmarkt te houden, kondigt Spanje nieuwe maatregelen aan. Zo zullen buitenlanders vanaf 2016 minder meerwaardebelasting moeten afdragen aan de Spaanse staatskas als ze hun investering in de toekomst verkopen. In 2014 bedroeg de belasting op de gerealiseerde meerwaarde nog 21 procent. Vanaf januari zakt dat naar 19 procent.

‘Wat ook opvalt, is de toegenomen aandacht van de Spanjaarden voor consumentenbescherming’, zegt Marleen De Vijt van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, in De Zondag. ‘Zeker nu blijkt dat 28% van de Spaanse vastgoedmakelaars illegaal zou optreden. Daarom is de sector zelf vragende partij om de Spaanse vastgoedmakelaars aan strengere regels te onderwerpen.’

Nicolas Noseda

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content