Re-Vive lanceert tweede groen vastgoedfonds

© reuters

De Gentse brownfieldsontwikkelaar Re-Vive wil bij professionele investeerders 50 miljoen euro verzamelen voor zijn Re-Vive Brownfield Fund II.

De minimuminleg bedraagt 1 miljoen euro. Er zijn al voor 30 miljoen euro niet-afdwingbare toezeggingen.

Re-Vive herontwikkelt vervuilde gronden tot duurzame vastgoedprojecten met aandacht voor groen en openbare ruimte.

De aanwezigheid van openbaar vervoer is een must. “Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een vastgoedontwikkelaar, maar Re-Vive streeft met het fonds geen winstmaximalisatie na”, zegt algemeen directeur Nicolas Bearelle. “Duurzaamheid en maatschappelijke relevantie zijn in ons businessplan even belangrijk als 20 procent rendement. Wij zijn geen vierkantemeterpromotor.”

In 2010 startte Re-Vive met een eerste fonds van 20 miljoen euro. Een eerste schijf van 10 miljoen werd onderschreven door Dexia Bank België (nu Belfius) en initiatiefnemer Impact Capital, een holding onder leiding van Piet Colruyt, van de gelijknamige grootgruttersfamilie. Re-Vive Brownfield Fund I hoopt de volgende vier jaar 150 miljoen omzet te generen. Re-Vive wordt als operator beloond met een variabele fee (naar schatting 20 tot 30 procent van de winst).

Re-Vive zoekt meestal oude, vervuilde productiecentra in steden. “We krijgen van de administratie en het beleid vlot medewerking bij vergunningen, want we vormen stadskankers om tot aangename buurten. We hebben daarom ook weinig last van procederende buurtbewoners. Die snelheid draagt bij tot de winst.”

Met het tweede fonds wil Re-Vive zich richten op Luxemburg en Noord-Frankrijk. “Vlaamse ontwikkelaars hebben een historische knowhow in brownfields”, legt Bearelle uit. “Onze wetgeving al bijna twintig jaar oud is. Dat geeft ons een voorsprong tegenover lokale promotoren. Groene brownfieldsontwikkeling is een schitterend exportproduct.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content