Provincie Antwerpen hakt knoop weekendverblijven door

22/09/11 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

Bron: Trends

Donderdag werden op de provincieraad van Antwerpen de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP's) voor de clusters van weekendverblijven in Essen, Wuustwezel en Herselt ter goedkeuring voorgelegd. Dat meldt de provincie in een persbericht.

Provincie Antwerpen hakt knoop weekendverblijven door

De PRUP's zijn gebaseerd op het principe van een uitdovend woonrecht, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Als de plannen zoals verwacht worden goedgekeurd, komt daarmee een einde aan de onzekerheid waarmee tal van eigenaars van weekendverblijven in de drie gemeenten de voorbije decennia kampten.

In Essen wordt een uitzonderingsregel gehanteerd voor een gebied van 205 hectare met 540 permanent bewoonde verblijven en 215 echte weekendverblijven in. Dat recreatiegebied krijgt de herbestemming 'specifiek woongebied', zij het met bosrijk karakter, omdat de bebouwing een soort van woonkern op zichzelf vormt.

Ter compensatie en om de aanliggende natuurgebieden te versterken, krijgen twee kleinere zones in de buurt het label 'zone voor bos en ontwikkeling van natuurlijk landschap' opgeplakt.

Ook in Wuustwezel wordt 90 procent van de weekendverblijven de facto geregulariseerd. In Herselt blijven alle clusters met weekendverblijven echter in recreatiegebied liggen, op twee noordelijk gelegen clusters na die in agrarisch gebied liggen. Die bewoners moeten op termijn verhuizen, maar de provincie biedt hen wel de kans om in Herselt te blijven door vlak bij het centrum van de gemeente een 'zone voor wonen voor een specifieke doelgroep' in te richten.

Waar recreatiegebied herbestemd wordt naar woongebied blijven overigens beperkingen gelden inzake onder meer de maximale te bebouwen oppervlakte en het aanleggen van nieuwe wegen. (Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners