Philip Heylen (CD&V): ‘Wij creëren ruimte voor ondernemen’

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De Antwerpse schepen van Economie Philip Heylen (CD&V) wil de vastgoedsector wijzen op de mogelijkheden van Antwerpen en de vernieuwing die de stad in de jongste tien jaar heeft gerealiseerd. Dat doet hij op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes. “De privésector vraagt al lang naar onze terugkeer, en gelijk hebben ze.”

Het aannemingsbedrijf Mourik haakt af als geïnteresseerde voor het vastgoedproject Blue Gate in Antwerpen. Dat vernam Trends op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes van de Antwerpse schepen van Economie Philip Heylen (CD&V). Het aantal overgebleven kandidaten voor het vastgoedproject is nu beperkt tot een consortium rond DEME en een rond Cordeel-Aertsen. In een eerste ronde vielen al zeven kandidaten af. “Voor het eind van dit jaar zullen we beslissen met wie we nog doorgaan”, zegt Philip Heylen.

Blue Gate wordt een van de belangrijkste projecten die Heylen woensdagvoormiddag zal voorstellen op de Mipim-beurs. Een van de onderdelen van Blue Gate is Blue Chem, een investering van 10 miljoen euro (4 miljoen door de stad, de rest door Vlaanderen, Europa en de privésector). In dit nieuwe gebouw zullen petrochemische bedrijven aan onderzoek en ontwikkeling kunnen doen voor innovatieve producten. “Wij creëren letterlijk ruimte voor ondernemen”, aldus de schepen. “Vandaar onze aanwezigheid op deze vastgoedbeurs.”

27 afspraken

Vorig jaar was Heylen aanwezig met collega Rob Van de Velde (Ruimtelijke Ordening, N-VA) om te prospecteren of een aanwezigheid vereist was. Ooit was de Antwerpse aanwezigheid gecontesteerd in de media en de gemeenteraad, waarop de vroegere burgemeester er besloot weg te blijven.

Heylen: “De privésector vraagt zelf al lang onze terugkeer en gelijk hebben ze.” De Antwerpse stand kost 130.000 euro, de helft betaald door de privésector. “Ik heb hier in twee dagen 27 afspraken, meer dan ik anders op een jaar kan hebben”, verdedigt Heylen, die dus niet naar Cannes afzakt om er een kleurtje te krijgen. “Ik zal hier witter terugkomen dan ik vertrokken ben. Maar het blijft uiteraard aangenaam in het zuiden van Frankrijk.”

Lobbyen voor België

Ietwat paradoxaal doet Heylen aan lobbying bij ondernemers en niet andersom. “Belgische lobbying vooral zelfs”, zegt hij. “Ik wil vastgoedmensen wijzen op een aantal projecten die ik mee in gang zet als schepen. Makelaars en andere professionele raadgevers kunnen hun klanten dan later wijzen op de mogelijkheden die de stad biedt. Maar ook internationale ondernemers schreven zich in op het seminarie. Hun zullen we het verhaal meegeven van de fantastische vernieuwing die de stad in de jongste tien jaar heeft gerealiseerd.”

Daarom zal Heylen ook een aantal andere initiatieven presenteren aan de vooral Vlaamse aanwezigen. Zo werkt hij in het centrum aan het project Start Up Village, een vastgoedreconversie voor starters en groeiers in een gewezen gebouw van het onderwijs met een kostprijs van 2,5 miljoen euro. In de universiteitsbeurs creëert de stad dan weer ruimte voor studenten die een onderneming willen beginnen. “Het is een drama dat slechts een op de honderd afgestudeerde Antwerpse studenten een bedrijf opstart”, verzucht Heylen.

Dit artikel komt uit The Daily Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content