Pessimisme troef bij Vlaamse bouwsector

22/03/10 om 17:03 - Bijgewerkt om 17:03

Bron: Trends

De bouwbarometer van Bouwunie blijft in het eerste kwartaal van 2010 op 97,7 indexpunten hangen. Dat is een nieuw laagterecord, meldt Bouwunie maandag.

Pessimisme troef bij Vlaamse bouwsector

© belga

Bedrijfsleiders van kleine en middelgrote bouwondernemingen zijn erg pessimistisch gestemd, blijkt uit de barometer. Vooral de combinatie van de economische crisis en een strenge winter heeft de bouwbedrijven in de problemen gebracht. Dat valt af te leiden uit de weinig rooskleurige financiële situatie van vele bouwbedrijven.

Eind 2009 werd al duidelijk dat 2010 een moeilijk jaar zou worden voor de bouwsector in ons land. Pas in 2011 verwacht de sector echt beterschap.

Terwijl 26 procent van de Vlaamse bouwbedrijven op dit moment meer werk heeft, verklaart 27 procent nog minder werk te hebben dan aan het begin van de winter. Bij de algemene en ruwbouwaannemers loopt dat percentage op tot 35 procent.

Die terugval is een gevolg van het strenge winterweer. In de periode van half december 2009 tot midden maart 2010 lagen de bouwwerven in Vlaanderen 52 werkdagen stil. De laatste 42 jaar kwam het slechts twee keer eerder voor dat er meer dan 50 werkdagen niet gewerkt kon worden door vorst en/of blijvende sneeuw.

Ook andere subsectoren van de bouw, zoals de installateurs, schrijnwerkers, stukadoors en schilders, hebben niet kunnen werken of hun geplande werken moeten verschuiven.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners