“Pas uw bouwplannen aan de toekomst aan”

© belga

“De consument zal moeten wennen aan de energieprijzen in realtime. Tegelijk zal de grote uitdaging erin liggen om de complexiteit van de energiemarkt zoveel mogelijk weg te houden van de eindgebruiker.”

Dat vindt Richard Hausmann, CEO van Company Project Smart Grid Applications and Electromobility, een dochter van het Duitse Siemens Energy.

Voor Hausmann, die zijn visie uit de doeken deed op een bijeenkomst van VOKA en het Vlaams Smart Grid Platform (VSGP), is het slimme energienet een eerste stap en een noodzakelijke voorwaarde voor de vergroening en het duurzaam maken van ons energiegebruik.

Het slimme net moet vooral inspelen op de angst van consumenten voor grote veranderingen. Eindgebruikers willen in de eerste plaats dat het licht brandt als ze de schakelaar aanduwen. Maar slimme meetsystemen moeten het mogelijk maken dat de consument weet dat hij best ‘s nachts zijn elektrische wagen oplaadt, als de elektriciteitsprijs lager is dan overdag. Gebundeld kan dat wagenpark een soort opslagplaats worden voor stroom en kan de energie die zo wordt bewaard, ook opnieuw worden verkocht als het net daarom vraagt. “Maar de consumenten gaan zelf de trading niet willen doen. Dat doe ik ook niet met aandelen. Dus verwacht ik dat er nieuwe dienstenleveranciers ontstaan die daarop zullen inspelen.”

De komst van het slimme stroomnet heeft volgens Hausmann ook nu al implicaties. “Wie nu een nieuw gebouw en de bijhorende parking neerpoot, moet zorgen dat de elektrische infrastructuur ook over tien jaar nog voldoet. Niet evident als je de ontwikkelingen op ICT-vlak volgt.” Daarnaast ziet hij ook al een markt voor sommige elektrische voertuigen zoals vorkheftrucks en stadsfietsen die met de huidige capaciteit van batterijen al perfect kunnen werken.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content