Ouders cruciaal bij aankoop woning

31/08/11 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:45

Bron: Trends

Een op de drie Belgen die een woning kopen, krijgt financiële steun van zijn ouders. Die steun kan in sommige gevallen oplopen tot meer dan de helft van de aankoopwaarde.

Ouders cruciaal bij aankoop woning

© belga

In Brussel, waar de woningen het duurst zijn, krijgt bijna de helft van de kopers geld van de ouders. In goedkopere provincies als Limburg en Luxemburg betalen ouders in minstens 30 procent van de ankopen mee. Dat blijkt uit een enquête met 15.000 respondenten waarover De Tijd woensdag bericht.

Hoeveel de ouders bijpassen, varieert. In een derde van de gevallen gaat het om 10 procent van de aankoopwaarde en nog eens een derde kan voor 10 tot 20 procent op zijn ouders rekenen.

In Brussel loopt de familiale steun in 10 procent van de gevallen op tot meer dan 50 procent. Dat betekent dat een op de twintig Brusselse woningen voor minstens de helft wordt betaald door de ouders.

Het percentage helpende ouders is de voorbije jaren niet toegenomen.

Uit de enquête blijkt nog dat er minder in het zwart wordt betaald. Dat gebeurt minder vaak en ook het aandeel van de zwarte som in het totale bedrag verkleint. (Belga/TE)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners