Nieuwbouw boert goed in Brussel

Les Hauts Prés: het project in Ukkel heeft 75 appartementen verdeeld over drie gebouwen. © GF
Xavier Attout journalist Trends/Tendances

De prijzen voor nieuwbouwappartementen in Brussel stijgen weer. Schaarbeek en Evere raken almaar meer in trek, en dat stuwt de prijzen omhoog. Voor een ruime keuze moet u in Ukkel zijn, u vindt daar het uitgebreidste aanbod van het hele gewest.

De Brusselse nieuwbouwmarkt herleeft, zo blijkt uit cijfers van het expertisebureau de Crombrugghe & Partners. Na de strakke daling van vorige zomer, neemt het aanbod weer toe (+4%). De prijzen zijn in het in het afgelopen jaar weer gestegen (+2,40%). De gemiddelde prijs van een nieuw appartement bedraagt nu 3200 euro per vierkante meter. Over vijf jaar bekeken zijn de prijzen nagenoeg stabiel gebleven (+0,75%).

Als we de stad per regio bekijken, dan zien we bekende tendensen. Zo heeft Evere nog altijd de wind in de zeilen, zowel in prijzen als in aanbod. “De gemeente blijft betaalbaar en aantrekkelijk”, meent Michaël Zapatero, analist bij de Crombrugghe & Partners. “Het is een Woluwe in het klein geworden. Er is wel een risico op een overaanbod, gezien de geplande projecten op de site van de RTBF en rond de zetel van de NAVO. Bij sommige projecten verloopt de commercialisering moeizaam.”

Voor de rest blijft het aanbod groot in het noorden van Brussel. De prijzen zijn aardig gestegen ten opzichte van vorig jaar (+3,85%). Over de afgelopen vijf jaar noteren we een stijging van 1,5 procent, de grootste van het gewest. Dat is vooral te danken aan de nieuwbouwprojecten rond het kanaal en aan de verbetering van de kwaliteit van de Everse markt.

Elsene scheert hoge toppen

Ook in het centrum van Brussel, met onder meer de gemeenten Etterbeek en Elsene, zien we de prijzen flink stijgen. De gemiddelde vraagprijs bedraagt 3725 euro per vierkante meter. Dat is een stijging van 4,2 procent vergeleken met vorig jaar en een toename van 1,25 procent over de afgelopen vijf jaar.

“Het is een district met twee duidelijke polen. Aan de ene kant heb je de projecten in de buurt van het Kasteleinsplein en de Louizalaan, en aan de andere kant die van Schaarbeek”, legt Michaël Zapatero uit. De markt in Etterbeek wordt aangedreven door de Europese wijk. Elsene blijft het grootste reservoir, maar de prijzen zijn er hoog (gemiddeld 4450 euro per vierkante meter).

In het district Brussel-stad lijken de projecten almaar verder op te schuiven naar het centrum en het noorden. De toekomstige projecten aan de Ninoofsepoort zullen die trend in principe nog versterken.

Wie graag een ruime keuze aan appartementen heeft, moet nog altijd in de gemeenten in de Brusselse zuidrand zijn. 40 procent van alle nieuwbouwappartementen die te koop staan, staan in Ukkel. De gemeente is meteen ook goed voor de grootste prijsstijging ten opzichte van vorig jaar (+2,1% naar 3650 euro/m2).

Oudergem is ook behoorlijk populair, vooral de projecten langs de Vorstlaan en in de Deltawijk. De prijzen voor sommige penthouses schieten er omhoog. “In dat district wordt het almaar moeilijker appartementen te vinden voor minder dan 3500 euro per vierkante meter”, signaleert Michaël Zapatero. “Alleen de wijk Marcel Thiry in Oudergem is nog betaalbaar.” Tot slot blijkt nog maar eens dat Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe momenteel weinig te bieden hebben op het gebied van nieuwe appartementen.

Betaalbaar Molenbeek

In het westen van Brussel (Anderlecht, Molenbeek, Vorst) houden we vooral Anderlecht in de gaten. Er zijn veel projecten en de prijzen zijn er met 3,05 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar (+2,25 % in vijf jaar). “Het blijft een markt van grote uitersten. Het deel rond het kanaal blijft achter bij de rest, ondanks de talrijke projecten die de buurt in de toekomst een nieuwe impuls zouden moeten geven.”

De meest betaalbare gemeente van Brussel is Molenbeek. De gemiddelde prijs per vierkante meter bedraagt daar net als vorig jaar 2450 euro per vierkante meter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content