New York breekt record winkelhuur

© istock
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

New York is de duurste winkelplek ter wereld. De huurprijs voor winkelruimte is er met 2,4 procent gestegen tot bijna 30.000 euro per vierkante meter per jaar. Dat is een nieuw wereldrecord in winkelhuur.

De cijfers staan in een rapport van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. New York stoot met die nieuwe recordhuurprijs Causeway Bay in Hongkong van de troon. Daar daalde de winkelhuurprijs met 6,8 procent (tot 23.307 euro).

Een standaardwinkel van 150 vierkante meter in Upper Fifth Avenue in New York kost bijna 4,5 miljoen euro per jaar aan huur. Op de Champs-Élysées in Parijs stabiliseerden de winkelhuurprijzen dit jaar op 13.255 euro, maar dankzij een klim met 40 procent in 2013 staat de winkelboulevard nog stevig op de derde plaats in de rangschikking. In New Bond Street in Londen stegen de prijzen dit jaar met 4,2 procent tot 10.361 euro per vierkante meter per jaar, goed voor een vierde plaats. Pitt Street Mall in Sidney komt voor het eerst de top vijf binnen (8658 euro).

De tophuurprijzen zijn wereldwijd gemiddeld met 2,4 procent gestegen. In Noord- en Zuid-Amerika stegen ze met 5,8 procent. In Azië was er een stijging van 3,6 procent. Europa hinkte wat achterop met een gemiddelde toename van 1,3 procent.

Meir en Nieuwstraat

In België daalden de tophuurprijzen in de duurste straten (de Nieuwstraat in Brussel en de Meir in Antwerpen) licht in vergelijking met 2013. De tophuurprijzen bedragen er 1750 euro per vierkante meter per jaar. België komt daarmee op een 35ste plaats in de wereldranking en moet Nederland duidelijk laten voorgaan. De Kalverstraat in Amsterdam prijkt op de achttiende plaats met een huur van 2900 euro.

Toch is Thierry Debourse, die het departement winkelverhuur België en Luxemburg bij Cushman & Wakefield leidt, positief over de Belgische markt. “Terwijl de meeste landen tijdens de crisisjaren een aanzienlijke dip in de huurprijzen kenden, bleven de huurprijzen van het Belgische en Luxemburgse winkelvastgoed uitzonderlijk stabiel. Pas sinds 2013 was er een lichte correctie omdat ook bij ons de omzet van retailers onder druk kwam. Winkelvastgoed blijft bij ons zonder twijfel het meest begeerde vastgoedsegment.”

LV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content