Nederlandse woningmarkt in diep dal

11/10/12 om 18:01 - Bijgewerkt om 18:01

Bron: Trends

Met de Nederlandse woningmarkt gaat het nog steeds bergaf. Het aantal verkochte woningen bij onze noorderburen daalde in het derde kwartaal met 17 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Nederlandse woningmarkt in diep dal

© reuters

Uit berekeningen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars blijkt dat er in het derde kwartaal slechts 18.664 woningen werden verkocht. De terugval met 17 procent brengt de Nedelandse woningmarkt op een nieuw dieptepunt sinds het begin van de crisis vier jaar geleden.

Niet alleen het aantal verkochte woningen zakt, ook de prijzen duikelen naar beneden. Een gemiddeld huis kost in Nederland nu 209.000 euro, wat 7,5 procent minder is dan vorig jaar. "De prijzen dalen daarmee harder dan in de eerste dip direct na het uitbreken van de crisis", aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar daalden de prijzen met 2,2 procent. Sinds het begin van de crisis zijn woningen in Nederland al bijna 15 procent minder waard.

De NVM is niet verrast door de negatieve cijfers: "Kopers hebben afgewacht als gevolg van de onzekerheid rond de toekomst van de woningmarkt en de verkiezingen in september. Dat zorgt voor stagnering".

Voor het vierde kwartaal voorziet Hukker een tijdelijke opleving, omdat veel starters nog willen profiteren van de huidige hypotheekregels. Want vanaf volgend jaar worden die waarschijnlijk minder gunstig. De makelaarsvereniging vreest dat als de nieuwe regering de maatregelen van zijn voorganger niet terugschroeft, de Nederlandse woningmarkt afstevent op een catastrofe. (Belga/BO)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners