'Mogelijk verbetering in zicht voor bouwsector'

10/08/12 om 17:55 - Bijgewerkt om 17:55

Bron: Trends

Hoewel de bouwactiviteit is gedaald, komt er mogelijk verbetering voor de bouwsector in ons land. Dat blijkt uit de bouwbarometer van de Confederatie Bouw.

'Mogelijk verbetering in zicht voor bouwsector'

© belga

De bouwactiviteit is volgens een recent rapport van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) tijdens het eerste kwartaal van 2012 - tegenover het eerste kwartaal - met 0,1 procent afgenomen. Op jaarbasis nam de bouwactiviteit wel toe met 2,3 procent. In vergelijking met het eerste kwartaal is ook de werkgelegenheid met 0,2 procent licht gedaald.

Weinig bemoedigende cijfers, maar volgens de Confederatie Bouw lijkt er verbetering in zicht. Dat blijkt uit de toename van het aantal bouwvergunningen in ons land, zowel voor woningen als voor gebouwen, en zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Van februari tot april werden 14.783 nieuwe woningen vergund, of een toename met 11,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal.

Ondanks licht positieve cijfers blijft nog steeds 18,7 procent van de aannemers pessimistisch, en amper 7,3 procent optimistisch. In het orderboek van de aannemers staat voor gemiddeld 5,46 maanden werk genoteerd.

Het tweede kwartaal bleek wel een rotkwartaal wat het aantal faillissementen betreft. Van april tot en met juni gingen 456 bouwbedrijven over de kop. Dat is 16,1 procent meer dan in het eerste kwartaal. (BO)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners