"Ministerie van Wooncrisis" start actieweek tegen gebrek aan sociale woningen in Brussel

23/06/11 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Bron: Trends

Het aantal gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning in Brussel is sinds een paar maanden groter dan het aantal effectief bewoonde sociale woningen. Bovendien lopen wachttijden op tot 10 jaar.

"Ministerie van Wooncrisis" start actieweek tegen gebrek aan sociale woningen in Brussel

© belga

Het "Ministerie van Wooncrisis", een officieus netwerk van organisaties en vrijwilligers, trekt aan de alarmbel en voert een week lang actie op verschillende symbolische plaatsen in Brussel. Het Brussels gewest telde eind 2010 38.690 sociale woningen waarvan er 2.825 leegstaan voor renovatie. Daarnaast staan er 37.825 gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning.

"Daardoor moeten mensen boven hun mogelijkheden huren op de private markt en trekken gezinnen noodgedwongen in te kleine en ongezonde woningen. Wie zijn huur niet meer kan betalen, komt in een onthaalhuis", schetst organisator Lien Gijbels van Samenlevingsopbouw Brussel de problematiek. De actievoerders vinden ook dat de bouw en renovatie van betaalbare sociale woningen niet opschiet en hekelen de politieke onwil in het dossier. Met ateliers, debatten en symbolische acties willen ze het probleem op de agenda krijgen. Hun eisenbundel zullen ze afgeven bij de volgende commissie Huisvesting van het Brussels gewest.

De krachtlijnen zijn: komaf maken met leegstand, grondreserves beter benutten, rationele huurprijzen en een huursubsidie voor wie op een wachtlijst staat voor een sociale woning. Vrijdag hebben zowat 40 actievoerders een hexajurt, een spotgoedkope noodwoning, neergepoot op het Sint-Jansplein, op een boogscheut van het Brussels parlement. Slachtoffers getuigen er op een originele manier over hun situatie. (Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners