Massale leegstand winkels in steden

22/04/10 om 17:38 - Bijgewerkt om 17:38

Bron: Trends

De leegstand van handelspanden in de Vlaamse centrumsteden bereikt een nieuw hoogtepunt. Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag.

Massale leegstand winkels in steden

© belga

Het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) ondervroeg 281 handelaars in de 13 Vlaamse centrumsteden. Liefst 73 procent van de ondernemers geeft aan dat de leegstand de jongste twee jaar aanzienlijk is toegenomen.

Een rondvraag van het NSZ bij enkele immokantoren bevestigt dit.
Zij zagen het aantal lege winkelpanden stijgen met tien tot twintig procent.

"De economische crisis is hiervan de belangrijkste oorzaak", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ. "Heel wat handels- en horecazaken hebben de jongste maanden de boeken neergelegd."

Twee andere verklaringen voor de hoge leegstand zijn een 'ontoereikend' parkeerbeleid en de toenemende concurrentie van grote winkelketens. "31 procent van de ondernemers geeft aan dat er al te vaak parkeerplaatsen verdwijnen of betalend worden gemaakt, wat leegstand sterk in de hand werkt", zegt Mattheeuws.

"27 procent van hen wijst ook op de grote concurrentie van shoppingcentra en winkelketens waar kleine handelaars vaak niet langer tegenop kunnen."Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners