Luxeflats in Polen: ‘Rendement van 5 tot 6 procent’

MARINA ROYALE IN DARLOWO "Vergelijk de Poolse kust met die van de jaren zeventig bij ons: lage prijzen en veel groeipotentieel." © .

Het Poolse vakantieoord Darlowo aan de Baltische kust boomt, met dank aan de West-Vlaamse projectontwikkelaar POC.

Peter Taffeiren, de CEO van de projectontwikkelaar POC uit Pittem, is een geduldige man. Zijn eerste Poolse contacten heeft hij zo’n tien jaar geleden gelegd. Deze zomer werd het eerste flatgebouw met 60 luxeflats op het strand van Darlowo opgeleverd. Nu volgt de afwerking.

Rond de paasvakantie van 2018 moeten de eerste eigenaars hun intrek kunnen nemen in Marina Royale. Daarna volgen nog Riviera Royale en Viridia Royale, alles bijeen goed voor 220 flats met zicht op zee.

POC maakt graag de vergelijking met Nieuwpoort. “Toen de burgemeester van Darlowo Nieuwpoort kwam bezoeken, voelde hij zich meteen thuis. Dat wilde hij ook”, vertelt Peter Taffeiren.

“Darlowo heeft net als Nieuwpoort een dubbel gezicht: een stad die een beetje landinwaarts ligt en een toeristische badplaats aan de kust. Onze flats liggen pal aan de zee. Dat was een technisch huzarenstukje, want we wonnen grond op zee. Het toerisme in de Baltische staten floreert als nooit voordien. Darlowo trekt 500.000 toeristen per jaar en blijft groeien. De prijzen zijn nu nog erg doenbaar. Vergelijk het met de jaren zeventig bij ons: lage prijzen en veel groeipotentieel.”

Roadshow

Het voorbije jaar trok Taffeiren met een roadshow langs de grootste Poolse steden, met Warschau, Krakau, Gdansk, Wroclaw en Poznan op het programma. De gewezen Poolse premier Marek Belca fungeerde als ambassadeur en was aanwezig op de infosessies.

“Hij was overtuigd van ons aanbod”, zegt Taffeiren. “Dat heeft uiteraard deuren geopend op de allerhoogste niveaus. Ons publiek is divers. Poolse topondernemers en vrije beroepers zoals dokters en tandartsen toonden interesse. Maar in Polen is ook een middenklasse opgestaan die een stekje op een vakantieplaats in eigen land wel ziet zitten. We hebben zowel kleinere (35 vierkante meter) als ruimere (tot 110 vierkante meter) appartementen in ons aanbod. Elke flat heeft zicht op zee. De prijzen schommelen tussen 80.000 en 400.000 euro.”

“Ook de afwerking is kwalitatief”, gaat Taffeiren door. “We zijn, samen met de aannemer CFE Polska (een dochter van het Belgische bedrijf), verder gegaan dan de al strenge Poolse normen: het allerbeste beton, het allerbeste glas, de topafwerking, zonder pardon. De Poolse instanties hebben ons gezegd dat ze dat nog nooit hebben gezien in Polen. Het begrip ‘kwaliteit’ is in Polen relatief. Soms voelen we ons als pioniers. Op de site komt ook een luxerestaurant, een kindertuin en een wellness. Ook dat hebben ze nog niet gezien. Het scherpt de nieuwsgierigheid.”

Onbekend terrein

Darlowo, en bij uitbreiding de hele Baltische kust in het noorden van Polen, is onbekend terrein voor Belgen. Toen Peter Taffeiren, die met POC heel wat vastgoedprojecten aan de Belgische kust tot een goed einde heeft gebracht, uitkeek naar een groot buitenlands project, reisde hij veel Europese landen af.

Op zoek naar die ene plaats met veel potentieel, waar alles nog stond te gebeuren. Alleen het Poolse Darlowo beantwoordde aan die verwachting.

De Poolse kusten zijn eindeloos en mooi, het klimaat is er stabiel met best warme zomers en milde winters en het toerisme zit er sinds 2005 danig in de lift.

“Vroeger waren de kuststeden te doods in de winter”, zegt Taffeiren. “Bij alle kustburgemeesters – en zeker bij die van Darlowo – is het besef gegroeid dat toerisme het hele jaar door grote kansen biedt. Daar wordt nu werk van gemaakt via investeringen – bijvoorbeeld in een golfbaan – en een betere infrastructuur.”

Op de Poolse vastgoedmarkt kunnen eigenaars in de zomer huurprijzen vragen die het hele jaar goedmaken

Maar zijn Belgische investeerders ook geïnteresseerd in het vastgoedproject van POC? “Enkele landgenoten hebben zelfs al meer dan één flat gekocht. Zo overtuigd zijn ze”, zegt Paul Breels, die de commerciële kant van de zaken bij POC opvolgt.

“Je kunt het zien als een tweede verblijf in een onderschatte regio of als een pure belegging. De Poolse vastgoedmarkt is nog altijd een enorme huurdersmarkt. In de zomer kunnen eigenaars prijzen vragen die het hele jaar goedmaken. De rest van het jaar kunnen ze zelf genieten van het kustklimaat of van de culturele rijkdom in nabije steden, zoals Gdansk.”

Mix van kopers

POC mikt in Darlowo op twee doelgroepen: kopers die een vaste vakantiestek willen of uit zijn op aantrekkelijke verhuurprijzen enerzijds en investeerders anderzijds.

De eerste categorie bestaat vooral uit Polen. In de tweede categorie vind je een mix van Polen, Belgen en occasioneel Duitsers.

Ter plaatse heeft POC een team dat alles commercieel en juridisch in goede banen leidt. De eerste resultaten tonen de grote interesse vanuit de markt.

“Het grootste voordeel voor beleggers zijn de aantrekkelijke prijzen voor een toeristische hotspot in Polen”, zegt Peter Taffeiren.

“Ook bij ons kon je vroeger een flat kopen tegen bijzonder aantrekkelijke prijzen. In De Haan kostte een gemiddelde flat in 2003 zowat 200.000 euro. Diezelfde flat kost nu twee keer zoveel. Veel Vlamingen hebben spijt dat ze toen niets gekocht hebben. In Polen krijgen investeerders als het ware een tweede kans. Alles laat uitschijnen dat dit nog maar het begin is. De prijzen zullen ontploffen. Investeerders uit België krijgen zelfs hun btw van 8 procent binnen twee maanden terugbetaald en de notariskosten lopen op tot amper 0,6 procent. Ik verwacht de komende tien jaar een rendement van 5 tot 6 procent op dit vastgoed. Daar durf ik zowat mijn hele huishouden op te verwedden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content