Londen herovert titel van duurste kantoorstad

© belga

Hongkong is niet langer de duurste kantoorstad ter wereld. Londen neem de leiding weer over. Luxemburg klimt richting top 10 en Brussel zakt naar de 35ste plaats.

Hongkong is niet langer de duurste kantoorstad ter wereld. Londen neem de leiding weer over. Luxemburg klimt richting top 10 en Brussel zakt naar de 35ste plaats.

West End in Londen is ‘s werelds duurste kantorenmarkt, blijkt uit de studie Office Space Across the World 2013 van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W). In 2008 was Londen al eens de duurste kantoorplek. De studie van C&W benadrukt dat de schaarste aan kwaliteitsruimte in Londen toenam met meer concurrentie en dus opwaartse druk op de huurprijzen als gevolg. Het voorbije jaar klom de huurprijs voor kantoren in West End met 2%. C&W berekende de totale jaarlijkse gebruikerskost voor een vierkante meter kantoorruimte in West End op 2137 euro.

Hongkongs CBD zakt naar de tweede plaats, terwijl het Zona Sul-gebied in Rio de Janeiro een spectaculaire klim maakt van de 8ste naar de 3de plaats. Het gevolg van een 43% huurverhoging in vergelijking met van 2011. Ook in Luxemburg kenden de huurprijzen nog een mooie stijging van 5,3%. Luxemburg stijgt naar de 13de plaats en krijgt stilaan Parijs (10) in het vizier. De Brusselse Leopoldwijk zakt naar de 35ste plaats, maar C&W verwacht voor 2013 een lichte prijsstijging als gevolg van schaarste aan kwalitatieve kantoorruimte. “Vergelijkbare steden als Genève, Milaan, München, Amsterdam, Madrid en Warschau zijn allemaal duurder dan Brussel”, merkt Antoine Brusselmans, hoofd van de makelaarsafdeling van C&W Brussel Brussels op.

Economische onzekerheid

Wereldwijd klommen de tophuurgelden op de kantorenmarkten gemiddeld met 3% in 2012, maar die stijging werd grotendeels gedreven door de indrukwekkende groeiniveaus in Zuid-Amerika, met name in Brazilië en Colombia. Veel kantorenmarkten lijden onder de aanhoudende economische onzekerheid. Bedrijven proberen proactief hun kantoorbezettingkosten terug te dringen. Een trend die volgens C&W aanhoudt zolang de wereldwijde economische vooruitzichten onzeker blijven.

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content