Logistieke vastgoedmarkt herstelt

© belga

Op de markt van het logistieke vastgoed worden opnieuw grote oppervlaktes opgenomen. Het herstel lijkt daarmee ingezet.

Vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle (JLL) maakte de balans op van de semi-industriële (kmo-gebouwen) en logistieke vastgoedmarkt voor het eerste kwartaal van 2011 en constateerde een duidelijke trendbreuk met 2010. Het vertrouwen lijkt terug te keren op de markt, vooral in de logistieke sector die een spectaculair herstel kent. JLL registreerde een totale opname door de logistieke sector van 206.000 vierkante meter.

“Dit vertegenwoordigt bijna 90 procent van het totale volume van 2010, een jaar waarin de niveaus historisch laag waren”, becommentarieert Walter Goossens, directeur Industrial Leasing bij JLL. De positieve trend wordt ook bevestigd in de voorlopige cijfers van het tweede kwartaal.

Walter Goossens merkt ook op dat het aantal transacties veel hoger ligt dan het voorbije jaar (vijftien tegenover drie in het eerste kwartaal van 2010). Het zijn meestal verhuringen en het gros (70 procent) van de transacties gebeurde op de as Antwerpen-Brussel. De grootste transactie is de bouw van 66.000 m² voor de Schelde-Natie op de voormalige site van Opel te Antwerpen

Walter Goossens stelt ook vast dat de pipeline van speculatieve ontwikkelingen zo goed als opgedroogd is en dat de beschikbaarheidsgraad van grote logistieke oppervlakten uiterst klein is (op de as Antwerpen-Brussel en de andere belangrijkste assen ongeveer 2 procent). Hij suggereert dat dit de huurprijzen, die al enkele jaren stabiel zijn of zelfs dalen, misschien kan doen stijgen. “Een stijging is mogelijk als de vastgoedontwikkelaars er niet meer in zouden slagen om grote logistieke oppervlaktes te ontwikkelen omdat er een gebrek is aan beschikbare gronden of door veel te hoge grondprijzen.”

Semi-industrieel gaat verder op positief elan De markt van het semi-industrieel vastgoed gaat voor het vijfde kwartaal op rij hoger. In dit segment zijn er nog wel veel aankopen voor eigen gebruik (40 procent van de 160 transacties). De strategische zone Brussel-Antwerpen-Gent is nog altijd goed voor het grootste deel van de transacties (70 procent). “De positieve resultaten van het eerste kwartaal met daarbij de transacties die voor de komende maanden op stapel staan, bieden nu reeds uitzicht op een 2011 met uitgesproken betere resultaten dan in 2010,” zegt Walter Goossens.

LV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content