Leegstand winkelpanden neem toe met een kwart

17/02/11 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:02

Bron: Trends

De leegstand van winkelpanden in ons land is in 2010 toegenomen van 6,18 naar 6,61 procent. Dat is in twee jaar tijd een stijging met bijna een kwart (24 procent), meldt Locatus, gespecialiseerd in winkelinformatie over de Benelux.

Leegstand winkelpanden neem toe met een kwart

© belga

Oorzaak van de toenemende leegstand blijkt nog steeds de wereldwijde economische crisis, waardoor de consument de vinger op de knip houdt.

Wallonië kent de grootste leegstand met 7,57 procent. In Vlaanderen bedraagt de leegstand 6,55 procent. Brussel kent met 4,38 procent de laagste leegstand.

Vooral de sector van bruin- en witgoed (elektrische en elektronische apparatuur) kreeg in 2010 rake klappen. Die branche is sterk conjunctuurgevoelig en krijgt bovendien af te rekenen met de toenemende concurrentie van webwinkels, stelt Locatus. Ook veel kleding- en modezaken en winkels die huishoudelijke en luxeartikelen verkopen, kwamen leeg te staan.

Het centrum van Sint-Niklaas (20,6 procent) kende net als in 2010 de hoogste leegstand van de dertig grootste winkelgebieden in België. Daarna volgt het centrum van Merksem met een leegstand van 19,4 procent.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners