Kwart sociale woningen naar buitenlanders

09/11/11 om 15:17 - Bijgewerkt om 15:17

Bron: Trends

Een kwart van de sociale woningen in Vlaanderen werd in 2010 toegewezen aan buitenlanders. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) vrijgaf en waarover De Standaard bericht.

Kwart sociale woningen naar buitenlanders

© belga

Vlaams Belanger Filip Dewinter, die de cijfers opvroeg, wil de regels van toewijzing verstrakken. Volgens de krant laat de regularisatie van asielzoekers in 2010 zich voelen in de toewijzingscijfers.

Zo werd vorig jaar een vijfde van de sociale huurwoningen toegewezen aan niet-EU-burgers. Bij Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappijen loopt dit op tot de helft. Ook op de wachtlijst (goed voor meer dan 70.000 namen) zijn niet-EU-burgers goed voor 20 procent.

Minister Van den Bossche licht de sector momenteel door, maar het ziet er niet naar uit dat de toewijzingsvoorwaarden zullen worden verscherpt, aldus De Standaard. "De voorstellen van Dewinter zijn een provocatie. Het lijkt ons niet zinvol om niet-EU burgers te viseren", zegt de woordvoerder van de minister. Hij wijst erop dat kandidaat-huurders bereid moeten zijn om Nederlands te leren en eventueel een inburgeringstraject moeten volgen.

De meeste huisvestingsmaatschappijen eisen voorts dat de aanvrager drie van de zes voorgaande jaren in de gemeente woonde.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners