Kwart meer hypothecaire leningen in januari 2015

26/02/15 om 14:51 - Bijgewerkt om 15:08

De hypothecaire leningen in ons land lagen in de eerste maand van het jaar zowel qua aantal als qua bedrag fors hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de federatie van de financiële sector Febelfin.

Kwart meer hypothecaire leningen in januari 2015

© iStock

De cijfers die Febelfin bekendmaakt zijn gebaseerd op de kredietbarometer van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

In januari 2015 werden in België 28,8 procent meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in de eerste maand van vorig jaar. Ook het totaalbedrag van alle kredieten samen lag fors hoger (+ 22,8 procent) dan een jaar geleden.

De kredietaanvragen (+41,5 procent) en het bedrag van de kredietaanvragen (+37,3 procent) klokten in januari 2015 fors hoger af in vergelijking met vorig jaar. In november 2014 waren er meer dan dubbel zoveel kredietaanvragen (+105,96 procent) dan het jaar voordien. In december 2014, was het aantal kredietaanvragen ten opzichte van 2013 met 44,82 procent gestegen

Over het volledige jaar 2014 werden er meer dan 231.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van meer dan 25,5 miljard euro (exclusief herfinancieringen). Daarmee bevond de Belgische hypotheekmarkt zich in 2014 op het hoogste peil ooit, maakte de Beroepsvereniging van het Krediet vorige maand bekend.

"De combinatie van de aangekondigde verlaging van de woonbonus in Vlaanderen vanaf 2015, de verwachte aanpassing van de woonbonus in de andere regio's en de lage rentevoeten heeft tot deze sterke stijging van de kredietaanvragen en van de kredietverlening geleid", liet Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet, in januari optekenen.

Wie sinds 1 januari leent om een eigen en enige woning te kopen, te bouwen of te verbouwen, moet in de drie gewesten rekening houden met een grondig gewijzigde woonbonus. Wie in Vlaanderen leent, is er fiscaal het slechtst aan toe. Het basisbedrag van de woonbonus wordt er verlaagd tot 1520 euro en wordt niet meer geïndexeerd. Het eigenlijke belastingvoordeel bedraagt 40 procent, zoals in het Waals Gewest. (JS)

(BO)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners