Kwart installateurs zonnepanelen niet in orde met wetgeving

27/07/11 om 17:39 - Bijgewerkt om 17:39

Bron: Trends

Na een onderzoek van de Economische Inspectie blijkt dat in ons land een kwart van de installateurs op de een of andere manier de wetgeving aan zijn laars lapt. Dat meldt De Gazet van Antwerpen woensdag.

Kwart installateurs zonnepanelen niet in orde met wetgeving

© belga

Minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) stuurde de 'zonnepanelenpolitie' in maart 2011 op pad om 167 bedrijven te controleren. 25 procent daarvan bleek niet in orde met de wetgeving.

In de meeste gevallen (79 procent) was er sprake van foutieve of onduidelijke prijsinformatie. In dat verband werd vorige maand een installateur in Antwerpen tot drie jaar cel veroordeeld omdat hij tachtig Vlaamse gezinnen had opgelicht met een superpromotie van een fictief bedrijf. Bepaalde klanten krijgen bijvoorbeeld ook geen duidelijkheid of de overheidssubsidies al in de prijs verrekend worden, wat tot fraude leidt.

Andere inbreuken op de wetgeving hebben te maken met het ontbreken van diploma's of vergunningen bij een aantal installateurs. Je moet namelijk elektricien zijn om zonnepanelen te mogen installeren.

Consumentenorganisatue Test-Aankoop stelde de sector eerder al ter discussie. "Te veel ondoorzichtige prijzen, woekervoorschotten en onwettige garantiebepalingen,". luidde het.

Ortwin De Vliegher, woordvoerder van Van Quickenborne, geeft toe dat de jonge sector van de groene energie wat lijdt onder 'overenthousiasme', maar kondigt niettemin nieuwe controles aan in de volgende maanden.

(BO)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners