Kleine verschillen in West-Vlaanderen

© .
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

De nieuwe statistieken tonen weinig grote prijsschommelingen op de West-Vlaamse vastgoedmarkt. Alleen de prijs van bouwgrond blijft fors stijgen.

Huizen:

betere tweede jaarhelft

Op de West-Vlaamse huizenmarkt werd de lichte prijsdaling (-1%) van het eerste semester in de tweede jaarhelft omgebogen in een even lichte prijsstijging. Met een referentieprijs van 237.500 euro blijft West-Vlaanderen in ieder geval een relatief goedkope huizenmarkt.

In Knokke-Heist, de duurste gemeente van de provincie, volgde de prijsevolutie mooi de provinciale trend. Een referentiewoning kost er nu 370.000 euro. Grensgemeente Mesen is het andere uiterste van de prijsvork: daar daalde de referentieprijs met 3 procent naar 150.000 euro. Opvallend: in buurgemeente Heuvelland klom de referentieprijs met liefst 36 procent tot een forse 245.000 euro. Pittem is de gemeente met de grootste prijsstijging in vijf jaar: plus 67 procent (referentieprijs: 283.500 euro). In Brugge stabiliseerde de referentieprijs op 280.000 euro.

Appartementen:

neerwaartse druk aan de kust

Op de appartementenmarkt is de prijsstijging iets meer uitgesproken: plus 2 procent tot een referentieprijs van 285.000 euro. Die relatief hoge referentieprijs, de hoogste van alle provincies, is volledig toe te schrijven aan de atypische kustmarkt. Aan de kust staan de appartementsprijzen overigens wel onder druk. De Haan is de enige kustgemeente die een prijsstijging (+3%) liet optekenen.

Tussen 2009 en 2014 stegen de appartementsprijzen het sterkst in Kuurne (+74%) en Ruislede (+64%). In Wingene, een buurgemeente van Ruislede, daalden de prijzen in dezelfde periode met 27 procent.

Villa’s:

correctie in Brugge

De referentieprijs voor West-Vlaamse villa’s boette het voorbije jaar 1 procent in tot 395.000 euro. Met 2520 verkopen was de activiteit op de villamarkt wel beduidend beter dan in 2013 (2131 verkopen). In Brugge doken de villaprijzen in de eerste zes maanden van 2014 al 10 procent lager en het herstel bleef in het tweede semester uit: de nieuwe referentieprijs bedraagt er 412.500 euro ofwel 15 procent lager dan in 2013.

Bouwgrond:

kampioen op korte en lange termijn

De mediaanprijs voor bouwgrond klom het voorbije jaar 6 procent hoger en noteert nu tegen 211 euro per vierkante meter. In vijf jaar bedroeg de klim 35 procent en in tien jaar 121 procent. West-Vlaanderen is daarmee in Vlaanderen de provincie waar de bouwgrond het meest in waarde is toegenomen.

Bekijk alle prijzen per gemeente op onze interactieve kaart

Interviews met experts en cijfers over nieuwbouwprojecten per provincie vindt u in de Trends Vastgoedgids, die vanaf 30 april in de winkel ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content