‘Kantoorvastgoed in Brussel heeft sterke toekomst’

Paul Gheysens © Belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

“Brussel is een ongelofelijke markt met een enorm potentieel voor de ontwikkeling van nieuwe gebouwen”, zegt Paul Gheysens, de topman van de Belgische vastgoedontwikkelaar Ghelamco, op een Trends-lunch in Gent. “Het wordt een belangrijke groeimarkt voor onze groep.”

Terloops liet hij ook weten dat hij deze week de aankoop ondertekende van het De Ligne-gebouw, waar de Brusselse politie zijn hoofdkantoor wil vestigen.

Er is in Brussel plaats voor nieuwe spelers, redeneert hij. “Er zijn, in tegenstelling tot Warschau waar we sterk actief zijn, geen grote internationale spelers als concurrenten. Op een uitzondering na heeft Brussel geen kantoorgebouw van formaat. Bovendien beantwoorden de meeste gebouwen niet aan de hoge bouwtechnische normen, bijvoorbeeld voor de energievoorziening, die internationale beleggers eisen. De meeste kantoren zijn trouwens lager dan 2,80 meter, de hoogte die wordt geëist. Van een renovatie is dus geen sprake.”

Ghelamco trok onlangs 150 miljoen euro aan via een obligatielening. Het geld is bestemd voor 100.000 vierkante meter Belgische ontwikkelingen. Het voetbalstadion voor Anderlecht en de herontwikkeling van Parking C worden er niet bij gerekend. Hij hoopt dat dit er in 2019 zal staan. “Hoe groter het wordt, hoe beter”, verdedigde hij. “Met kruisbestuiving tussen sportgerelateerd, winkel- en kantoorvestgoed creëren we ook in Gent een hoger rendement. We blijven binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan, wat men ook zegt. Rond het stadion zullen we een nieuw Brussels stadsdeel bouwen.” Het stadion wordt in het Vlaamse Grimbergen gepland.

Op een vraag van de kustvastgoedpromotor Bart Versluys over de wenselijkheid van hoogbouw in Knokke, waar beiden actief zijn, haalde Gheysens scherp uit naar dat soort plannen. “Zo creëer je een schaduw, die nefast is voor de vakantiegangers”, klonk het. “Ik verdedig daarom het DNA van kuststeden als Knokke en Den Haan, die zich uitbouwen tot mooie vakantiebestemmmingen. Ik zou in steden als Blankenberge er zelfs voor pleiten twee bouwlagen af te bouwen, dan krijg je een heel ander zicht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content