Johan Willemen: “Kartels in de bouwsector hebben praktijken gestopt”

Met 430 miljoen omzet behoort Willemen Groep na de overname van Aswebo tot de vijf grootste aannemers van het land. Voorzitter Johan Willemen zegt in zijn maideninterview als voorzitter van de Confederatie Bouw dat het rijk van de bouwkartels voorbij is.

Drie jaar geleden begon de Raad van Mededinging een onderzoek naar prijsafspraken tussen de grote bouwgroepen naar aanleiding van een aantal getuigenissen van aannemers in Trends. Johan Willemen, de nieuwe voorzitter van de Confederatie Bouw, noemt die praktijken deze week “voltooid verleden tijd”. “De aannemerij is een paar keer tegen de muur gelopen. Er zijn inderdaad onderzoeken naar kartels gebeurd, meer bepaald in de algemene aannemerij en de wegenbouw. Als een ondernemer die signalen niet begrijpt, is er iets mis. De sector heeft er lessen uitgetrokken. De concurrentie in de bouw is moordend vandaag.”

Dat effect wordt misschien versterkt door Oost-Europese concurrenten. “We kunnen de Roemeense en Poolse onderaannemers niet tegenhouden, volgens de Europese regels”, redeneert Willemen. “Ik schat dat er vandaag zo’n 60.000 mensen voor hen werken. Het probleem is dat we niet weten of hun sociale lasten worden betaald. Indien niet, beconcurreren ze de Belgische bedrijven met oneerlijke praktijken. Let wel, er is werk genoeg. Die mannen pakken geen Vlaamse jobs af. De bouw blijft een knelpuntberoep.”

De Confederatie is tegen zwartwerk, maar Willemen wenst geen harde acties tegen arbeiders die in het weekend in het zwart bijklussen. “Wel tegen mensen die tegelijk doppen en werken. Trouwens ook als die, zoals blijkbaar een collega uit Gent, tegelijk stempelen en aannemer zijn. Vreemd genoeg is er hierover geen communicatie tussen de overheidsdiensten. We detecteerden met het Fonds voor Bestaanszekerheid onlangs 600 bedrijven waar de arbeiders abnormaal weinig werken – 750 uren per jaar, bijvoorbeeld. De adressen werden naar de RSZ verzonden. We wachten op het resultaat.”

Verleden week heeft Willemen Groep dee overname van de Drongense wegenbouwer Aswebo afgerond. “We zijn perfect complementair”, klinkt het bij de topman. Zijn groep haalt nu 430 miljoen euro omzet en behoort nu tot de top vijf. “Op termijn verwachten we enorme schaalvoordelen.”

Een van de bedrijven binnen de groep is industriebouwer Cosimco, dat blijkbaar uit de (crisis)problemen is. Dat is een goed teken, omdat de omzet in de industriebouw de gezondheid van de bedrijven meet. Echter: “Ik heb angst als ik Opel zie verdwijnen. De loonkosten van onze arbeiders zijn te hoog. Nijverheid maakt plaats voor diensten. Slimme industrie, logistiek bijvoorbeeld, zal blijven. Maar dat moeten we relativeren. Cosimco bouwt veel magazijnen. Een vierkante meter opslagplaats creëert minder jobs dan een vierkante meter industrie.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content