Investeerders verkiezen winkelvastgoed boven kantoren

18/12/12 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

Bron: Trends

Vastgoedbeleggers kiezen resoluut voor retail en rusthuizen. Het investeringsvolume van kantoorvastgoed bereikt dan weer een dieptepunt.

Investeerders verkiezen winkelvastgoed boven kantoren

© Belga

Vastgoedbeleggers kiezen resoluut voor retail en rusthuizen. Het investeringsvolume van kantoorvastgoed bereikt dan weer een dieptepunt. Volgens cijfers van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W) werd er in ons land dit jaar ongeveer 1,9 miljard geïnvesteerd in professioneel vastgoed.

Opvallend is dat het investeringsvolume van retail (voorlopig 773 miljoen euro) voor het eerst in tien jaar hoger uitvalt dan dit van kantoren (558 miljoen euro). Alleen in 2001 wat dit al eens gebeurd na de verkoop van de GIB-Immo retail portefeuille aan Redevco.

C&W wijst erop dat de koppositie van retail dit jaar veeleer het resultaat is van het doortrekken van een trend die reeds enkele jaren geleden werd ingezet: professionele én privé-investeerders kiezen voor de waardevastheid van retail als alternatief voor de beurs.

C&W wijst er ook wel op dat dit succes leidt tot erg lage rendementen in winkelvastgoed, soms zelfs onder de 4 procent.

Ethias koopt Triamant Haspengouw Ook de investeringen in rusthuizen zitten nog in de lift. Institutionele beleggers zoals Ethias richten zich steeds meer op dit segment.

Na een eerdere belegging in vier woonzorgcentra begin 2012 voegt Ethias nu het woonzorgcentrum Triamant Haspengouw in Sint-Truiden toe aan zijn portefeuille (investeringswaarde: 36 miljoen euro). Initiatiefnemer Triamant (Jo Robrechts) blijft instaan voor de exploitatie van het woonzorgcentrum.

Cofinimmo, een pionier in investeringen in zorgvastgoed, kocht dit jaar in tegenstelling tot de vier voorgaande jaren geen enkel rusthuis. Het diversifieerde wel ver verder in studentenhuisvesting (Campus Solbosch ULB) en overheidsgebouwen (politie Dendermonde). (LV)

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners